BG
BG EN

Как да си направим чаша Ч'ай

Как да си направим чаша Ч'ай

Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

 

Какво е Гонг Фу Ча разказва повече за ритуалния елемент на древния метод, а Чаша Ч'ай малко за чисто практическата страна на този начин на запараване.

 

 

Как да си приготвим чаша Ч'ай:

 

 

   100 ml      2 g | 1 с.л.

 

Съотношението вода/листа определя метода на запарване - източен или западен. При източния метод използваме богато количество листа в малък обем вода, за да извлечем пълния им потенциал. За да се наслаждавате на любимия си Ч'ай дълго и да не разхищаваме този безценен продукт на Природата, ви съветваме да изполвате любимата си чаша за чай като мярка за обем, спрямо който да прецените необходимото количество листа. 

 

Ако например пиете средно по 2 чаши чай на ден, т.е. около 500 ml, се нуждаете от само 2 грама листа. При западния модел на еднократните, дълги запарки използваме 2 g чай в чаша около 250 ml за еднократна запарка от средно 3 мин, а тук 2 g листа запарваме със само 100 ml вода за наситена на деликатни аромати и вкусове запарка. Правим няколко последователни кратки запарки с едни и същи листа - до 6-8, и можем да получим 600-800 ml качествен чай от 2 g листа. 

 

 бял чай 80 ℃ | черен чай 90 ℃

 

Ако не разполагате с термометър:


90 ℃ спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят първите мехурчета от стените на съда в самото начало на процеса на активно кипене на водата

80 ℃ спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят мехурчета от стените и дъното на съда и преди водата да е завряла активно и достигнала кипене.

 

    събуди листата

 

Много е важно да "събудим" чаените листа за около 10-15 секунди преди първата същинска запарка, за да получаваме равномена и качествена запарка всеки път. Използваме вече подгрятата вода за чая, правим много кратка запарка за около 10 секунди и изливаме течността от това т.нар. "събуждане". Защо?

  • измиваме листенцата, както мием плодовете и зеленчуците си
  • премахваме дребни прашинки и натрошени парценца
  • сухите чаени листенца поемат вода и започват да се разтварят
  • загряваме съдовете, за да не отнемат от температурата на водата при следващата запарка

 

   първа запарка 20 секунди

 

Първата запарка при източния модел на кратките и последователни запарки е... наистина кратка: около 20 секунди. Важно е добре да отцедим листата, докато изчакваме за следващата запарка, за да не реагират междувременно с останала вода в съда.

 

   +15/20 секунди за всяка следваща; МАХ 4-6 запарки

 

За всяка следваща запарка добавяме 15-20 секунди към първоначалните 20 секунди. Например, втора запарка - 40 секунди, трета запарка - 60 секунди... Можете да направите до 6-8 запарки с едни и същи листа, а накрая да си направите студен чай с тях.

 

  направете си студен чай

 

Не подценявайте силата на дребните и свежи чаени листенца, ще се изненадате още колко много потенциал се крие в тях ; ) Когато и да решите, че не искате да пиете повече Ч'ай или няма с кого да го споделите (след втората или дори последната запарка), добавете вече използваните листа за гореща запарка в стъклен съд със студена вода и ги оставете в хладилник за 6 до 12 часа. Очаква ви едно напълно различно чаено изживяване, насладете му се ; )

 

 Експериментирайте смело!

 

свалете КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ


Инструкциите са проектирани във формат "визитка". Ако ги изпринтите по подходящ начин и ги нагънете на хармоника, можете да си ги носите в портмонето или на друго удобно за вас място.

 
Ч'ай малко за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Чаша Ч'ай малко

14 януари 2020 Рецептата за чаша Ч'ай малко е основана на метода Гонг Фу Ча и гарантира напълно автентично чаено изживяване, което съчетава традиционното познание за чаеното растение, съвременните научни изследвания, начините за приготвяне на чай в модерна градска среда и стремежа ни да водим здравословен начин на живот.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019