BG
BG EN

Бял Ч'ай Непал | ИЗЧЕРПАН

Това е един от най-свежите ни чайове, бран през септември миналата година - последната реколта за сезон 2019. Не само фактът, че е есенен чай, но и самият метод, по който този чай е произведен от непалските майстори, му придава уникални свойства по отношение на летните или пролетните реколти например.

 

За производството на този специфичен бял чай връхчетата на чая и прилежащите му листа се берат и изсушават по специален метод, на който се дължи уникалния му вкус, отличаващ го от класическите бели чайове. Този начин на изсушаване съхранява структурата на листата и запазва всичките им полезни вещества, за да се насладим на свежа и здравословна чашка чай

 

Белият чай Непал има бледожълта запарка и сладникави, дори бихме казали флорални нотки, наподобяващи печени ядки с наситен, плътен, меден вкус. Това го прави много подходящ за навлизане в света на кофеиновите бели чайове и обостряне на сетивата да долавят фините нотки в профила на чая.

 

свалете БЕЗПЛАТНО кратки инструкции:

Бял Ч'ай Непал | ИЗЧЕРПАН
Характеристики
Подробно описание
Характеристики
Състав: 100% Бял чай
Произход: област Фидим, Източен Непал, подножието на Хималаите
Надморска височина: 1200-2000 m
Дата на бране: септември 2019
Реколта: Есен 2019
Подробно описание

Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

 

Какво е Гонг Фу Ча разказва повече за ритуалния елемент на древния метод, а Чаша Ч'ай малко за чисто практическата страна на този начин на запараване.

 

 

Как да си приготвим чаша БЯЛ Ч'ай Непал:

 

 

   100 ml      2 g | 1 ч.л.

 

Съотношението вода/листа определя метода на запарване - източен или западен. При източния метод използваме богато количество листа в малък обем вода, за да извлечем пълния им потенциал. За да се наслаждавате на любимия си Ч'ай дълго и да не разхищаваме този безценен продукт на Природата, ви съветваме да изполвате любимата си чаша за чай като мярка за обем, спрямо който да прецените необходимото количество листа. 

 

Ако например пиете средно по 2 чаши чай на ден, т.е. около 500 ml, се нуждаете от само 2 грама листа. При западния модел на еднократните, дълги запарки използваме 2 g чай в чаша около 250 ml за еднократна запарка от средно 3 мин, а тук 2 g листа запарваме със само 100 ml вода за наситена на деликатни аромати и вкусове запарка. Правим няколко последователни кратки запарки с едни и същи листа - до 4-6 за белия чай, и можем да получим 400-600 ml качествен бял чай от 2 g листа. 

 

   80 ℃

 

Ако не разполагате с термометър, спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят първите мехурчета от стените на съда в самото начало на процеса на активно кипене на водата.

 

    събуди листата

 

Много е важно да "събудим" чаените листа за около 10-15 секунди преди първата същинска запарка, за да получаваме равномена и качествена запарка всеки път. Използваме вече подгрятата вода за чая, правим много кратка запарка за около 10 секунди и изливаме течността от това т.нар. "събуждане". Защо?

  • измиваме листенцата, както мием плодовете и зеленчуците си
  • премахваме дребни прашинки и натрошени парценца
  • сухите чаени листенца поемат вода и започват да се разтварят
  • загряваме съдовете, за да не отнемат от температурата на водата при следващата запарка

 

   първа запарка 20 секунди

 

Първата запарка при източния модел на кратките и последователни запарки е... наистина кратка: около 20 секунди за белия чай. Важно е добре да отцедим листата, докато изчакваме за следващата запарка, за да не реагират междувременно с останала вода в съда.

 

   +15/20 секунди за всяка следваща; МАХ 4-6 запарки

 

За всяка следваща запарка добавяме 15-20 секунди към първоначалните 20 секунди. Например, втора запарка - 40 секунди, трета запарка - 60 секунди... Можете да направите до 4-6 запарки с едни и същи листа, а накрая да си направите студен чай с тях.

 

  направете си студен чай

 

Не подценявайте силата на дребните и свежи чаени листенца, ще се изненадате още колко много потенциал се крие в тях ; ) Когато и да решите, че не искате да пиете повече Ч'ай или няма с кого да го споделите (след втората или дори последната запарка), добавете вече използваните листа за гореща запарка в стъклен съд със студена вода и ги оставете в хладилник за 6 до 12 часа. Очаква ви едно напълно различно чаено изживяване, насладете му се ; )

 

 Експериментирайте смело!

 

 

 

Как да съхраним свежестта на чая?

 

       стайна температура

 

       плътно затворен 

 

       не съхранявай в хладилник 

 

       далеч от слънчева светлина

 

       далеч от вода и влага

 

       далеч от силни миризми 

Подобни продукти