BG
BG EN

бял Ч'ай

Цена
Филтри
Състав
Дата на бране
бял Ч'ай

Белият чай се произвежда от най-деликатните чаени листенца, които не претърпяват почти никаква намеса след откъсването им. Истински дар на Природата, той съхранява естествените съставки на чаените растения в максимално натурален вид и е много богат на антиоксиданти. 

 

Рано сутрин чаените берачи събират една по една всяка връхна пъпка и прилежащите й свежо разтворени листенца и после ги оставят да изсъхнат естествено на слънце и свеж въздух. Важно е листата да не се нараняват, за да се избегне допълнително окисление на съставките в листата при контакта им с кислорода от въздуха. Това прави този вид чай различен от всички останали.

 

Белият чай дължи името си на деликатните бели власинки, които обсипват още неразтворените чаени пъпки. След като изсъхнат, те покриват сякаш с бял пух вече сухите листенца. Запарката обаче е бледо жълта до различно наситено жълта с лек, деликатен и почти ванилов натурален вкус.

 

Макар белите чайове да са сред най-нежните от чаеното растение Camellia sinensis, те имат силен характер и съдържат кофеин. Нещо повече, тъй като кофеинът е механизъм на растенията да се предпазват от вредителите, а най-апетитни за тях са именно свежите чаени връхчета, някои бели чайове съдържат повече кофеин дори от черните.