BG
BG EN

Магията на чаеното растение Camellia sinensis

Магията на чаеното растение Camellia sinensis

Смята се, че чаеното растение Camellia sinensis произхожда от Азия, вероятно Китай, и както изглежда, пиенето на чай се практикува вече повече от 5000 години! Чаеното растение определено е използвало добре цялото това намерено време и е подчинило целия свят на магията си. Чаят е втората най-много консумирана напитка в света след водата, като само отвреме навреме отстъпва мястото си на друга кофеинова напитка - кафето. През 2018 г. световното производство на чай възлиза на около 5,8 милиона метрични тона!


Най-ранните сведения за употребата на Camellia sinensis за топли запарки датират чак до около 3000 г. пр. Хр.! Ако трябва да сме точни - 2737 г. пр. Хр., когато император Shen Nun в Китай, легендарен билкар, случайно открива лечебните свойства на чая. Очевидно китайските императори са имали силно влечение към чая, тъй като наскоро са открити най-старите съхранени листа от чай при разкопките на древна гробница, принадлежаща на император Liu Qi в регион, който в миналото е бил отправна точка на древния Път на Коприната. Те са на невероятните 2100 години!

 

-CHA по земя -TE по вода

 

Толкова много хора по света обичат чай, че той се е превърнал в почти универсален език. Човек може да си поръча чаша чай навсякъде по света като използва близки вариации на само 2 думи -cha или -te. Терминът cha произлиза от континентален Китай и се разпространява по света по Пътя на Коприната. От друга страна холандците, които търгуват с крайбрежните провинции на Китай, разпространяват другата дума по море -te.

 

Когато кажем чай в Ч'ай малко, ние имаме предвид това, което по-голямата част от света асоциира с тази дума - чаят, които се прави от листата на вечнозеленото растение Camellia sinensis. Тъй като България е земя на билките обаче, почти всички тук допускат, че говорим за билков чай. В повечето езици съществуват отделни думи за не-Camellia sinensis чайовете (билкови, плодови и други запарки), например "tisanes" на английски език. Тук обаче наричаме всички видове чай... чай и за да разграничим ясно чаят от Camellia sinensis от останалите, често го наричаме кофеинов чай. Не е най-перфектното решение, но работи ; )

 

sinensis или assamica

 

Вечнозеленото растение Camellia sinensis принадлежи към семейството на цъфтящите растения Тheaceae, което има повече от 200 вида. Има обаче само едно сред тях - Camellia sinensis, което се използва за производството на всички видове чай.

 

Този вид се среща в две основни разновидности: sinensis (означава „от Китай“) и assamica (кръстен на региона Асам в Индия). Всеки от тях има ясно предпочитание към терена, климата и валежите.

 

 

 

 Camellia sinensis var. sinensis

 

 

 Camellia sinensis var. assamica

 

 произход

 

 Китай

 

 

 Асам, Индия

 

 отглеждан

 

 Китай, Япония, Иран, Турция

 

 

 Индия, Шри Ланка, Африка

 

 диво растение 

 •  до 6 метра
 •  до 18 метра

 листа

 • малки и деликатни
 • около 5 cm дълги
 • големи и плътни
 • до 20 cm дълги

 климат

 • хладен климат, сезонност
 • планински терен
 • устойчив на суша
 • топъл, тропически климат
 • равнини
 • обилен валеж

 реколта

 • сезонна, често без зимна
 • до max 5 реколти/година
 • най-желана: пролет
 • целогодишно
 • почти всеки 2 седмица
 • най-желана: пролет и мусон

  предпочитан

  

 ароматни чайове:

 • бял
 • зелен
 • улонг
 • някои черни

 

 по-обработени чайове:

 • черен
 • пу-ер
 • улонг
 • опушен чай

 

Бележка: Всички Ч'ай малко чайове се отглеждат в Непал в плантация в подножието на Хималаите и произхождат от Camellia sinensis var. sinensis растения.

 

В дивата природа или в некултивирано състояние, чаените растения могат да растат в продължение на стотици години и храстът да се превърне в дърво. В чаените плантации обаче, растенията обикновено се подрязват до удобен за манипулация размер и най-често се поддържат на височината на талията.

 

Чаеното растение Camellia sinensis не бива да се бърка с чаеното дърво Melaleuca alternifolia - вид, ендемичен за Австралия, който се използва за производството на етерично масло от чаено дърво. Поради голямото търсене маслото от чаено дърво вече се извлича и от още няколко други вида от същото семейство, които се отглеждат в плантации по целия свят.

 

Колко вида чай има?

Съществуват повече от 2000 различни вида чай от Camellia sinensis по света и всеки от тях попада в една от общо 6 категории чай:

 • бял
 • зелен
 • жълт (счита се за изключителна рядкост)
 • улонг
 • черен
 • пу-ер

Всички те се произвеждат от чаеното растение Camellia sinensis и съответно съдържат кофеин.  Най-впечатляващото е, че съществува само една стъпка в процеса на третиране на чаените листа, която в най-голяма степен определя разликата между отделните типове чай. Тази стъпка е процеса на оксидация и в зависимост от степента на оксидация на листата, разделяме чайовете на тези 6 основни категории.

 

Зад всеки различен вид чай се крие деликатен баланс между природните условия и майсторството на производителите на чай. Съставът на почвата, терена, климатичните условия, специфичните вариации и сортове на самото чаено растение... всички те влияят на качествата на чаените листа, които после могат да се превърнат в един или друг тип и вид чай в ръцете на чаените майстори.

 

Ч'ай малко, какво му е специалното на чаеното растение?

 

Листата на растението Camellia sinensis съдържат 3 основни и много специални съставки:

 • антиоксиданти
 • кофеин
 • L-теанин

Вероятно най-важните съставки на чая, които освен това се срещат в най-голямо количество и са най-здравословни, са антиоксидантите или често наричани катехини. Тези молекули помагат за предотвратяване или забавяне на молекулното увреждане, причинено от реактивните видове кислород, които причиняват вреда на молекулярно и клетъчно ниво. Това означава, че антиоксидантите са полезни за нас, защото поддържат целостта на нашите клетъчни машини, които са градивните елементи на нашите тъкани, които са градивните елементи на нашите органи, които са градивните елементи на нашето тяло. Накратко, това са някои от благинките на Природата, които ни помагат ; )

Кофеинът е по-популярната съставка, която се среща и в друга много популярна и добре позната напитка - кафето. Кофеинът е стимулант на централната нервна система и има много физиологични ефекти - както остри, така и хронични. Най-желаните са сред тях са, че повишава енергията, повишава бдителността, подобрява настроението и подобрява когнитивните показатели.

 

И накрая, L-теанинът е аминокиселина аналог на една от 20-те незаменими аминокиселини в нашето тяло, т.е. L-глутамин. Теанинът е уникален с това, че се намира почти изключително в чаеното растение и някои видове гъби. Известно е, че теанинът преминава кръвно-мозъчната бариера и действа върху централната нервна система, за да намали психическия и физически стрес/тревожност, да понижи кръвното налягане, както и да подобри настроението и възприятията. Теанинът има частично противодействащ, както и синергичен ефект, когато се комбинира с кофеин.

 

Комбинацията от тези три компонента в топла напитка, в подходяща среда и в разумно количество, е уникален начин да се погрижим за здравето си като дадем на тялото си това, от което наистина има нужда. 

 

 

Това е магията на чаената напитка, която очарова целия свят - такова невероятно разнообразие на неповторими чаени изживявания, които въздействат не само на тялото, но и на съзнанието ни, и всички те водят началото си от едно единствено растение!

Как да си направим чаша Ч'ай?

30 юли 2020 Нашата рецепта за чаша Ч'ай малко е основана на традиционния източен стил на запарване Гонг Фу Ча и стремежът ни да водим здравословен начин на живот в съвременната градска среда. Тук ще научите нашата рецепта за чаша бял и черен чай.и конкретните стъпки как да си приготвите чаша Ч'ай по източния стил на запарване.

Студен чай за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки. Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин C, отключваме потенциала на витамин C да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те да попаднат в кръвоносната ни система.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

14 януари 2020 В тази статия ще разгледаме чисто практическата страна на метода Гонг Фу Ча. Ще разберем повече за четирите основни фактора, определящи качеството на нашата чаша чай - чаените листа, водата, температурата и времето на запарване, както и защо те са толкова важни и определящи.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019