BG
BG EN

Ч'ай малко за имунната система

Ч'ай малко за имунната система

Скъпи Ч’ай малко фенове и всички заинтересовани да се погрижат за имунната си система... особено сега, когато живеем във време на корона пандемия,

 

Нека започнем с уточнението, че пиенето на чай (даже нашия супер страхотен чай : ) няма да предпази никой от нас от коронавирус. Социалното дистанциране и адекватната лична хигиена обаче биха. Междувременно, най-доброто, което можем да направим за себе си, е да се грижим добре за нашето психическо и физическо здраве, за да подкрепим имунната си система и каквото и да застраши нашето здраве - да можем да го посрещнем в пълна готовност и да минимизираме вредата за организма.

 

Ч’ай малко, какво общо има чая с имунната система?

Накратко: антиоксидантите в чаеното растение в комбинация с няколко други благинки.

 

Ето какво препоръчваме:

 

Няколко пъти седмично (4-5 пъти) приготвяйте чаша/две бял или зелен студен чай (оставен за една нощ в хладилника) в комбинация 50/50 с прясно изцеден сок, богат на витамин Ц.

 

Тази комбинация многократно ще увеличи количеството на антиоксиданти от чаеното растение в кръвта. И ако денят е слънчев и успеете да “хванете” малко слънчице (15-30 минути), ще се погрижите още по-добре за имунната си система.  

 

За максимално полезен ефект,  препоръчваме да използвате свеж кофеинов чай от растението Camellia sinensis, бран в рамките на последните 2 години, както и естествен източник на витамин Ц (вместо синтетичен) - сок от портокал, грейпфрут, лимон и т.н. от свежи продукти от доверени (и по-възможност местни) производители

 

Заинтригувахме ли ви?
Продължете да четете, за да научите повече ; )

 

 

Растенията и техните благинки

 

Традиционната медицина на всички култури по света използва растенията: техните листа, стъбла, цветя, семена, кора и корени, заради тяхната способност да помагат на  имунната система на човека в лечебния процес от инфекции и заболявания. Фитохимикалите са голяма група молекулни съединения, които естествено се срещат в растенията и са се променяли чрез непрекъснато взаимодействие със заобикалящата ги среда в продължение на много дълъг период от време. Благодарение на тях, растенията могат да се предпазват, или ако искате да погледнем от малко по-различен ъгъл - да съжителстват с бактерии, вируси и гъби.  

 

Фитохимикалите се срещат в много различни плодове, зеленчуци, бобови, зърнени, ядки, семена, гъби, билки и подправки, както и в напитки от растения като например чай, кафе и вино. Те могат да се разделят условно в 5 големи категории, като примери за всяка от тях можем лесно да открием в менюто си: 

  1. алкалоиди: кофеин (чай, кафе, матé), пиперин (черен пипер), и др.
  2. съдържащи сяра: изотиоцианити (броколи, карфиол и зеле), и др.
  3. терпеноиди: тимол (мащерка), карвакрол (риган), евгенол (карамфил), транс-цинамалдехид (канела), ванилин (ванилия), и др.
  4. каротеноиди: около 600 установени каротеноиди и сходни съединения, на които се дължат жълтия, оранжевия и червения цвят на плодовете и зеленчуците
  5. полифеноли: повече от 8000 фенолни съединения, които се класифицират като флавоноиди и нефлавоноиди в това число множество катехини (чай), нарингенин (цитрусови плодове като портокали, грейпфрут и лимони), и др.

Липсата на ефективност на някои антибиотици (антибиотичната резистентност) превръща растенията във все по-привлекателен източник на нови лекарства, а повече от 1000 различни фитохимикали проявяват интересно антибактериално, противогъбично и противовирусно действие срещу различни човешки патогени.

 

[източник DOI: 10.1016/j.micres.2016.12.003] 

 

 

Полезното в чая

 

Чаеното растение Camellia sinensis е сред растенията, в които се срещат преди всичко полифеноли - добре познатите катехини антиоксиданти, както и разбира се - алкалоида кофеин. Оказва се, че синергичното взаимодействие между тях има много благоприятно въздействие върху човешкото здраве - това само по себе си заслужава отделна статия (да не кажем направо книги) за настоящето и все по-разрастващото се познание по темата. И без това обаче, здравословно въздействие на чая върху човешкото благосъстояние е неоспоримо… както, допускаме, всички чай фенове много отдавна вече сте установили. 

 

Какво му е специалното на белия и черен чай?
По време на процеса на производство на тези два типа чай, техните полифеноли не претърпяват никаква оксидация. Това означава, че те запазват тяхната най-проста форма и се срещат в най-висока концентрация. По този начин полифенолите имат максимален потенциал да се абсорбират в храносмилателната ни система и да попаднат в кръвния ток

 

[източник DOI: 10.1039/c7fo00611j]

 

 

(бял чай + витамин Ц) х витамин Д = очаквано добра комбинация за имунната система

 

Витамин Ц и витамин Д не се нуждаят от обяснение що се отнася до тяхната значимост за нашата имунна система, а съвсем наскоро беше публикувано и детайлно медицинско научно ревю, в което се обсъжда тяхната роля при възстановяването на пациенти, диагностицирани с COVID-19

 

[източник DOI:10.7759/cureus.7560]

 

Предишни проучвания показват, че витамин Ц може да повиши концентрацията и циркулацията  на катехините в кръвния ток при хората

 

[източник DOI: 10.1111/1750-3841.12112

 

Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин Ц, отключваме потенциала на витамин Ц да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те попаднат в кръвоносната ни система. Ако консумираме чая на празен стомах (поне 2.5 часа след приемането на калории), запазим спокойствие (доколкото е възможно ; ) и му се насладим под топлите слънчеви лъчи, това  допълнително ще спомогне за благоприятния ефект,.

 

 

Желаем бодър дух в здраво тяло,

 

вашите приятели от Ч’ай малко ; )

Как да си направим чаша Ч'ай

30 юли 2020 Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Чаша Ч'ай малко

14 януари 2020 Рецептата за чаша Ч'ай малко е основана на метода Гонг Фу Ча и гарантира напълно автентично чаено изживяване, което съчетава традиционното познание за чаеното растение, съвременните научни изследвания, начините за приготвяне на чай в модерна градска среда и стремежа ни да водим здравословен начин на живот.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019