BG
BG EN

Студен чай за имунната система

Студен чай за имунната система

Скъпи Ч’ай малко фенове и всички заинтересовани да се погрижат за имунната си система... особено сега, когато живеем във време на корона пандемия,

 

Нека започнем с уточнението, че пиенето на чай (даже нашия супер страхотен чай : ) няма да предпази никой от нас от коронавирус. Социалното дистанциране и адекватната лична хигиена обаче биха. Междувременно, най-доброто, което можем да направим за себе си, е да се грижим добре за нашето психическо и физическо здраве, за да подкрепим имунната си система и каквото и да застраши нашето здраве - да можем да го посрещнем в пълна готовност и да минимизираме вредата за организма.

 

Ч’ай малко, какво общо има чая с имунната система?

Накратко: антиоксидантите в чаеното растение в комбинация с няколко други благинки.

 

 

Ето какво препоръчваме:

Няколко пъти седмично (4-5 пъти) приготвяйте една-две чаши бял или зелен СТУДЕН ЧАЙ (оставен за една нощ в хладилника) в комбинация 50/50 с прясно изцеден сок, богат на витамин C. Примерно, лимон.

 

Имайте предвид, че може да ви дойде свръхкиселко, тъй като това е доооста лимон, но това е комбинация, която многократно ще увеличи количеството на антиоксиданти от чаеното растение в кръвта. Тоест, играем за здраве! И ако денят е слънчев и успеете да “хванете” малко витамин D като се напечете на слънцчице (15-30 минути), ще се погрижите още по-добре за имунната си система.  

 

За максимално полезен ефект,  препоръчваме да използвате свеж кофеинов чай от растението Camellia sinensis, бран в рамките на последните 2 години, както и естествен източник на витамин C (вместо синтетичен) - сок от портокал, грейпфрут, лимон и т.н. от свежи продукти от доверени (и повъзможност местни) производители

 

Заинтригувахме ли ви?
Продължете да четете, за да научите повече ; )

 

 

Растенията и техните благинки

 

Традиционната медицина на всички култури по света използва растенията: техните листа, стъбла, цветя, семена, кора и корени, заради тяхната способност да помагат на  имунната система на човека в лечебния процес от инфекции и заболявания. Фитохимикалите са голяма група молекулни съединения, които естествено се срещат в растенията и са се променяли чрез непрекъснато взаимодействие със заобикалящата ги среда в продължение на много дълъг период от време. Благодарение на тях, растенията могат да се предпазват, или ако искате да погледнем от малко по-различен ъгъл - да съжителстват с бактерии, вируси и гъби.  

 

Фитохимикалите се срещат в много различни плодове, зеленчуци, бобови, зърнени, ядки, семена, гъби, билки и подправки, както и в напитки от растения като например чай, кафе и вино. Те могат да се разделят условно в 5 големи категории, като примери за всяка от тях можем лесно да открием в менюто си: 

  1. алкалоиди: кофеин (чай, кафе, матé), пиперин (черен пипер), и др.
  2. съдържащи сяра: изотиоцианити (броколи, карфиол и зеле), и др.
  3. терпеноиди: тимол (мащерка), карвакрол (риган), евгенол (карамфил), транс-цинамалдехид (канела), ванилин (ванилия), и др.
  4. каротеноиди: около 600 установени каротеноиди и сходни съединения, на които се дължат жълтия, оранжевия и червения цвят на плодовете и зеленчуците
  5. полифеноли: повече от 8000 фенолни съединения, които се класифицират като флавоноиди и нефлавоноиди в това число множество катехини (чай), нарингенин (цитрусови плодове като портокали, грейпфрут и лимони), и др.

Липсата на ефективност на някои антибиотици (антибиотичната резистентност) превръща растенията във все по-привлекателен източник на нови лекарства, а повече от 1000 различни фитохимикали проявяват интересно антибактериално, противогъбично и противовирусно действие срещу различни човешки патогени.

 

[източник DOI: 10.1016/j.micres.2016.12.003] 

 

 

Полезното в чая

 

Чаеното растение Camellia sinensis е сред растенията, в които се срещат преди всичко полифеноли - добре познатите катехини антиоксиданти, както и разбира се - алкалоида кофеин. Оказва се, че синергичното взаимодействие между тях има много благоприятно въздействие върху човешкото здраве - това само по себе си заслужава отделна статия (да не кажем направо книги) за настоящето и все по-разрастващото се познание по темата. И без това обаче, здравословно въздействие на чая върху човешкото благосъстояние е неоспоримо… както, допускаме, всички чай фенове много отдавна вече сте установили. 

 

Какво му е специалното на белия и зеления чай?
По време на процеса на производство на тези два типа чай, техните полифеноли не претърпяват никаква оксидация. Това означава, че те запазват тяхната най-проста форма и се срещат в най-висока концентрация. По този начин полифенолите имат максимален потенциал да се абсорбират в храносмилателната ни система и да попаднат в кръвния поток

 

[източник DOI: 10.1039/c7fo00611j]

 

 

(бял чай + витамин C) х витамин D = очаквано добра комбинация за имунната система

 

Витамин C и витамин D не се нуждаят от обяснение що се отнася до тяхната значимост за нашата имунна система, а съвсем наскоро беше публикувано и детайлно медицинско научно ревю, в което се обсъжда тяхната роля при възстановяването на пациенти, диагностицирани с COVID-19

 

[източник DOI:10.7759/cureus.7560]

 

Предишни проучвания показват, че витамин C може да повиши концентрацията и циркулацията  на катехините в кръвния ток при хората

 

[източник DOI: 10.1111/1750-3841.12112

 

Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин C, отключваме потенциала на витамин C да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те да попаднат в кръвоносната ни система. Ако консумираме чая на празен стомах (поне 2.5 часа след приемането на калории), запазим спокойствие... доколкото е възможно ; ) и му се насладим под топлите слънчеви лъчи, това  допълнително ще спомогне за благоприятния ефект.

 

 

Желаем бодър дух в здраво тяло,

вашите приятели от Ч’ай малко ; )

Магията на чаеното растение Camellia sinensis

22 август 2020 Сред около 200 вида растения в Camellia theaceae (семейство цъфтящи растения), само един - Camellia sinensis, се използва за производството на всичките над 2000 различни вида чай по света! Има три специални съставки на чаените листа, които правят това растение необикновено: антиоксиданти, кофеин и L-теанин. Комбинацията от тези три компонента в топла напитка, в подходяща среда и в разумно количество, е природен начин да се погрижим за здравето си като дадем на тялото си това, от което наистина има нужда. 

Как да си направим чаша Ч'ай?

30 юли 2020 Нашата рецепта за чаша Ч'ай малко е основана на традиционния източен стил на запарване Гонг Фу Ча и стремежът ни да водим здравословен начин на живот в съвременната градска среда. Тук ще научите нашата рецепта за чаша бял и черен чай.и конкретните стъпки как да си приготвите чаша Ч'ай по източния стил на запарване.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

14 януари 2020 В тази статия ще разгледаме чисто практическата страна на метода Гонг Фу Ча. Ще разберем повече за четирите основни фактора, определящи качеството на нашата чаша чай - чаените листа, водата, температурата и времето на запарване, както и защо те са толкова важни и определящи.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019