BG
BG EN

Ч'ай малко, по-Социално

Ч'ай малко, по-Социално
Чаят като път към социална промяна е тема, която силно ни вълнува.
 
"Ч'ай малко, по-Социално" е нашата съвместна кампания със Социалната чайна във Варна, която стартира не на шега на 1 април и завърши със споделен рожден ден на 18 май 2019. Един разказ в картинки за пресечната точка на чая и момичетата и момчетата от 3-годишната Менторска програма на Чайната - ново начало за много младежи, израстнали в социални институции.
 
Вдъхновени от тяхната социална кауза, обединихме чай и време, и дарихме 50% от стойността на всички закупени кутийки чай по време на кампанията за развитието на Менторската им програма. 
 

Защо Ч'ай малко и Социалната чайна?

Ч'ай малко не е социален бизнес в класическия смисъл на социално предприемачество, какъвто прекрасен и работещ пример е Социалната чайна. Ние обаче вярваме, че всеки бизнес, който доставя истински потребна услуга или продукт на хората, подобрява качеството им на живот и е абсолютно открит и честен с тях, е социален по природа. Нещо повече, такъв трябва да бъде всеки бизнес, който не просто използва социалната среда, а си взаимодейства с нея осъзнато - променя се заедно с нея и й служи. 

Ние от Ч'ай малко доставяме чай от малки, семейни плантации, където има еднакво отговорно отношение към околната среда, чаените насаждения и хората, които се грижат за тях. Работим с плантация от Непал, която представлява кооператив от малки семейни ферми, които отглеждат своите растения с грижа за Природата и верни на традициите, предавани от поколения. В замяна кооперативът им осигурява достойно заплащане и достъп до образование и здравни грижи - още един чудесен пример за социално отговорен бизнес.

А какъв по-добър начин да завърши пътя на нашия непалски чай от реколта 2017 от съвместна кампания със Социалната чайна?

 

Пътят на младежите от социалните домове до Чайната може да бъде много дълъг, несигурен и изпълнен с различни предизвикателства. Социалната чайна обаче им дава възможност за развитие като ги посреща в една здравословна и подкрепяща Менторска програма. Там те не само се учат да приготвят чай, а създават приятелства, участват в разнообразни събития и неусетно стават пълноценна част от свят, където времето и знанието са споделени и възможностите за развитие и промяна са много.

Защо точно пролетта на 2019?

През месеците април и май 2019 отбелязахме втория рожден ден на нашите непалски чайове от реколта 2017 и започнахме да се подготвяме за реколта 2019. За нас е изключително важно да споделяме с вас качествен и свеж кофеинов чай и сме отдадени да проправяме максимално кратък път за Camellia (чаеното растение Camellia sinensis) от плантациите в Непал до нашите любими чаши. Да, качественият чай е много повече от просто неговата свежест и все пак чаят е жив продукт на Природата и около 2 години след датата на бране, настъпва етап, в който полезните му качества започват да намаляват заради естественото стареене на сухите чаени листа.

Ч'ай малко, кога един чай има рожден ден?

След като бъдат откъснати, свежите чаени листа се транспортират максимално скоро до фабриката, където се превръщат в един или друг вид чай според желанието на чаените майстори: за белия чай листата се оставят естествено да изсъхнат на слънце, за зелен – процесите на стареене се спират чрез излагане на висока температура за кратно и т.н. Всичко това се случва в рамките на максимум 2-3 дни след бране, така че датата на бране на чая и датата на производство на конкретния вид чай, произведен от тези листа, практически съвпадат - тогава чаят има рожден ден ; ) 

Всяка година ние отбелязваме рождения ден на нашите чайове, а през 2019 година беше първото парти, в което изпратихме любимите ни чайове от реколта 2017, защото навършиха 2 години. 

Благодарение на всички вас, които се включиха в Ч’ай малко, по-Социално, Социалната чайна получи чисто нова тента, която създава още повече комфорт и уют за младежите от Ментороската пограма и многобройните гости и съмишленици на тяхното прекрасно пространство и кауза.