BG
BG EN

Черен Ч'ай Кумари | ИЗЧЕРПАН

Кумари е специален черен чай от фини чаени връхчета с нежни златисти нюанси. За разлика от другия черен чай от нашата селекция - Непал, който се произвежда от по-едрите листенца на свежото чаено стръкче, за производството на Кумари се използват чаените връхчета. Интересното при този вид чай е, че при производството му структурата на листата съзнателно се нарушава, за да могат съставките в тях да се смесят добре, а  при контакта с кислорода деликатните чаени листенца придобиват кафяво-златисти нюанси, откъдето идва и алтернативното му име - "златен чай".  Запарката предлага богата и плътна гама от комплексни аромати и вкусове със сладникави, почти шоколадови нотки.

 

В подножието на Хималаите чаените плантации се берат няколко пъти годишно. Заради промяната на климатичните условия през сезоните, различните чаени реколти от една и съща плантация имат фини разлики в нюансите на профила. В момента предлагаме черен Ч'ай Кумари, произведен през влажните и топли летни месеци - Мусон 2019

 

Ако изрази като "кадифен шоколад", "карамелизирано небе", "златист залез", "памучено море" отекват във вас благозвучно, то този чай безспорно е за вас. ;-)

 

Черен Ч'ай Кумари | ИЗЧЕРПАН
Характеристики
Подробно описание
Характеристики
Състав: 100% Черен чай
Произход: област Фидим, Източен Непал, подножието на Хималаите
Надморска височина: 1200-2000 m
Дата на бране: август 2019
Реколта: Мусон 2019
Подробно описание

Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

 

Какво е Гонг Фу Ча разказва повече за ритуалния елемент на древния метод, а Чаша Ч'ай малко за чисто практическата страна на този начин на запараване.

 

 

 

Как да си приготвим чаша ЧЕРЕН Ч'ай Кумари:

 

   100 ml      2 g | 1 ч.л.

 

Съотношението вода/листа определя метода на запарване - източен или западен. При източния метод използваме богато количество листа в малък обем вода, за да извлечем пълния им потенциал. За да се наслаждаваме на любимия си Ч'ай дълго и да не разхищаваме този безценен продукт на Природата, ви съветваме да изполвате любимата си чаша за чай като мярка за обем, спрямо който да прецените необходимото количество листа. 

 

Ако например пиете средно по 2 чаши чай на ден, т.е. около 500 ml, се нуждаете от по-малко от 2 грама листа. При западния модел на еднократните, дълги запарки използваме 2 g чай в чаша около 250 ml за еднократна запарка от средно 3 мин, а тук 2 g листа запарваме със само 100 ml вода за наситена на деликатни аромати и вкусове запарка. Правим няколко последователни кратки запарки с едни и същи листа - до 6-8 за черния чай, и можем да получим 600-800 ml качествен черен чай от 2 g листа. 

 

   90 ℃

 

Ако не разполагате с термометър, спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят мехурчета от стените и дъното на съда и преди водата да е завряла активно и достигнала кипене.

 

    събуди листата

 

Много е важно да "събудим" чаените листа за около 10-15 секунди преди първата същинска запарка, за да получаваме равномена и качествена запарка всеки път. Използваме вече подгрятата вода за чая, правим много кратка запарка за около 10 секунди и изливаме течността от това т.нар. "събуждане". Защо?

  • измиваме листенцата, както мием плодовете и зеленчуците си
  • премахваме дребни прашинки и натрошени парценца
  • сухите чаени листенца поемат вода и започват да се разтварят
  • загряваме съдовете, за да не отнемат от температурата на водата при следващата запарка

 

   първа запарка 20 секунди

 

Първата запарка при източния модел на кратките и последователни запарки е... наистина кратка: около 20 секунди за белия чай. Важно е добре да отцедим листата, докато изчакваме за следващата запарка, за да не реагират междувременно с останала вода в съда.

 

  +10/15 секунди за всяка следваща; МАХ 6-8 запарки

 

За всяка следваща запарка добавяме 10-15 секунди към първоначалните 20 секунди. Например, втора запарка - 30 секунди, трета запарка - 45 секунди... Можете да направите до 6-8 запарки с едни и същи листа, а накрая да си направите студен чай с тях.

 

  направете си студен чай

 

Не подценявайте силата на дребните и свежи чаени листенца, ще се изненадате още колко много потенциал се крие в тях ; ) Когато и да решите, че не искате да пиете повече Ч'ай или няма с кого да го споделите (след втората или дори последната запарка), добавете вече използваните листа за гореща запарка в стъклен съд със студена вода и ги оставете в хладилник за 6 до 12 часа. Очаква ви едно напълно различно чаено изживяване, насладете му се ; )

 

 Експериментирайте смело!

 

 

 

Как да съхраним свежестта на чая?

 

       стайна температура

 

       плътно затворен 

 

       не съхранявай в хладилник 

 

       далеч от слънчева светлина

 

       далеч от вода и влага

 

       далеч от силни миризми 

Подобни продукти