BG
BG EN

Черен Ч'ай Непал | ИЗЧЕРПАН

Това е един от най-свежите ни и специални черни непалски чайове, разкриващ богато изобилие от вкусови нотки. Чаят е бран и произведен през месец август 2019, т.н. сезон на мусоните” на юг от Хималайските планини, характеризиращ се с огромни валежи. Тези климатични условия определено добавят желано разнообразие към вкусовия профил в сравнение с черния чай, бран и произведен в другите сезони, например (пролет, лято, есен).

 

Този чай не може да се третира като класически черен чай, тъй като производството на черен чай в този регион на Непал и в Северна Индия има специфични и характерни качества, които не могат да бъдат открити в нито един друг черен чай, произведен по света. 

 

свалете БЕЗПЛАТНО кратки инструкции:

Черен Ч'ай Непал | ИЗЧЕРПАН
Характеристики
Подробно описание
Характеристики
Състав: 100% Черен чай
Произход: област Фидим, Източен Непал, подножието на Хималаите
Надморска височина: 1200-2000 m
Дата на бране: август 2019
Реколта: Мусон 2019
Подробно описание

Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

 

Какво е Гонг Фу Ча разказва повече за ритуалния елемент на древния метод, а Чаша Ч'ай малко за чисто практическата страна на този начин на запараване.

 

 

Как да си приготвим чаша ЧЕРЕН Ч'ай Непал:

 

   100 ml         2 g | 1 ч.л.

 

Съотношението вода/листа определя метода на запарване - източен или западен. При източния метод използваме богато количество листа в малък обем вода, за да извлечем пълния им потенциал. За да се наслаждаваме на любимия си Ч'ай дълго и да не разхищаваме този безценен продукт на Природата, ви съветваме да изполвате любимата си чаша за чай като мярка за обем, спрямо който да прецените необходимото количество листа. 

 

Ако например пиете средно по 2 чаши чай на ден, т.е. около 500 ml, се нуждаете от по-малко от 2 грама листа. При западния модел на еднократните, дълги запарки използваме 2 g чай в чаша около 250 ml за еднократна запарка от средно 3 мин, а тук 2 g листа запарваме със само 100 ml вода за наситена на деликатни аромати и вкусове запарка. Правим няколко последователни кратки запарки с едни и същи листа - до 6-8 за черния чай, и можем да получим 600-800 ml качествен черен чай от 2 g листа. 

 

   90 ℃

 

Ако не разполагате с термометър, спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят мехурчета от стените и дъното на съда и преди водата да е завряла активно и достигнала кипене.

 

    събуди листата

 

Много е важно да "събудим" чаените листа за около 10-15 секунди преди първата същинска запарка, за да получаваме равномена и качествена запарка всеки път. Използваме вече подгрятата вода за чая, правим много кратка запарка за около 10 секунди и изливаме течността от това т.нар. "събуждане". Защо?

  • измиваме листенцата, както мием плодовете и зеленчуците си
  • премахваме дребни прашинки и натрошени парценца
  • сухите чаени листенца поемат вода и започват да се разтварят
  • загряваме съдовете, за да не отнемат от температурата на водата при следващата запарка

 

   първа запарка 20 секунди

 

Първата запарка при източния модел на кратките и последователни запарки е... наистина кратка: около 20 секунди за белия чай. Важно е добре да отцедим листата, докато изчакваме за следващата запарка, за да не реагират междувременно с останала вода в съда.

 

  +10/15 секунди за всяка следваща; МАХ 6-8 запарки

 

За всяка следваща запарка добавяме 10-15 секунди към първоначалните 20 секунди. Например, втора запарка - 30 секунди, трета запарка - 45 секунди... Можете да направите до 6-8 запарки с едни и същи листа, а накрая да си направите студен чай с тях.

 

  направете си студен чай

 

Не подценявайте силата на дребните и свежи чаени листенца, ще се изненадате още колко много потенциал се крие в тях ; ) Когато и да решите, че не искате да пиете повече Ч'ай или няма с кого да го споделите (след втората или дори последната запарка), добавете вече използваните листа за гореща запарка в стъклен съд със студена вода и ги оставете в хладилник за 6 до 12 часа. Очаква ви едно напълно различно чаено изживяване, насладете му се ; )

 

 Експериментирайте смело!

 

 

 

Как да съхраним свежестта на чая?

 

       стайна температура

 

       плътно затворен 

 

       не съхранявай в хладилник 

 

       далеч от слънчева светлина

 

       далеч от вода и влага

 

       далеч от силни миризми 

Подобни продукти