BG
BG EN

черен Ч'ай

Цена
Филтри
Състав
Дата на бране
черен Ч'ай

Много хора предполагат, че познават черния чай, вероятно защото това е най-популярният и произвеждан чай в света от всички Camellia sinensis чайове (повече от останалите типове/категории чай - зелен, бял, улонг и пу-ер). Популярността му се дължи най-вече на чаените торбички и често се описва като напитка с ярък, червеникаво-кафяв цвят със силен аромат и отчетлив, стипчив вкус.

 

Черният чай получава името си от тъмнокафявия цвят на листата и чаената течност. Това е показателно за най-важната стъпка от производствения процес - оксидацията (стъпката, която промена вкуса). В този процес внимателно се притискат откъснатите свежи чаени листа. По този начин намиращите се вътре в тях ензими се смесват с изобилното съдържание на антиоксиданти (и други съставки), които след това се оставят да реагират помежду си при контролирани условия за определен период от време.

 

Тази красива спонтанна биохимична фиеста умножава сложността и разнообразието на съставките вътре в чаените листа и е отговорна за невероятното разнообразие от вкусове и аромати на черните чайове.  Неслучайно черният чай се счита за подписа на всеки майстор на чай, на тяхно произведение на изкуството.

 

Следователно, не предполагайте, че познавате черния чай! Научно погледнато е грешно :) Няма два черни чая, които да са еднакви... можем единствено да им отдадем пълното си внимание и да им се насладим.