BG
BG EN

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

Статията Какво е Гонг Фу Ча разказва за древния метод на запарване на чаените листа, който се практикува от хилядолетия на изток - за традицията, ритуалния елемент и общуването между чая и хората с плавни стъпки.

 

Неслучайно обаче този метод е устоял теста на времето - вниманието изцяло е поставено върху чая. Така през вековете е останало само това, което носи стойност и гарантира максимално качествена запарка - без излишни движения, без излишни съдове, без излишна вода. Само качествен чай.

Тук ще поговорим именно за чисто практическата страна на Гонг Фу Ча и кои са основните фактори, които определят качеството на нашия чай.

 БАВНА ЧАША Ч'АЙ

 

"Чаша Ч'ай малко" наричаме нашата рецепта за чай. Рецептата за чаша Ч'ай малко е основана на метода Гонг Фу Ча и гарантира напълно автентично чаено изживяване, което съчетава традиционното познание за чаеното растение, съвременните научни изследвания, начините за приготвяне на чай в модерна градска среда и стремежа ни да водим здравословен начин на живот.

 

Гонг Фу Ча е метод за приготвяне на чай, който ни позволява максимално ефективно да извлечем полезните ефекти от чая и най-доброто, което се съдържа в чаените листа. Правим няколко последователни кратки запарки, чрез които полезните вещества на чая се освобождават постепенно, разкривайки богатата гама от комплексни вкусове и нежни аромати.

 

Колкото и екзотично и сложно да ви звучи Гонг Фу Ча обаче,  всичко от което се нуждаем, за да си приготвим чай по този начин, можем да открием в кухнята си или лесно да си набавим.

 

  

Седем кухненски пособия е всичко, от което имаме нужда:

 1. съд за загряване на вода
 2. съд за запарка на листата
 3. цедка
 4. чаша за чай
 5. термометър
 6. часовник
 7. мерителна лъжичка/везна 

Ако човек може да борави умело с горните 7 неща, може да си приготви чай навсякъде, без да прави компромис с качеството и да има достатъчно свобода да екпериментира и да открие своята лична рецепта за чай.

 

КОИ СА ВАЖНИТЕ НЕЩА

 

При приготвянето на чай има четири важни фактора, на които следва да обърнем внимание. Това как избираме и експериментираме с тези четири фактора, определя до огромна степен каква ще бъде нашата чаша чай:

 1. температура на водата
 2. време за запарка
 3. чаени листа: количество + структура/тип на листата (цели, натрошени)
 4. количество и качество на водата

 

1. ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА

 

Температурата на водата е изключително важна по 2 основни причини:

 • влияе на разтворимостта на съставките на чаените листа във водата
 • влияе на скоростта, с която се извличат съставките на чаените листа във водата

Колкото по-топла е водата, която използваме за запарката, толкова по-висока е разтворимостта на съставките на чая във водата и съответно толкова по-бързо те ще се отделят в нея. Нека вземем за пример танините, които до голяма степен са отговорни за стипчивостта, която усещаме в чашата си чай. Чаените листа съдържат определено количество от тях и в резултат на контакт с топлата вода, те се отделят в запарката. Белите и зелени чайове съдържат по-големи количества танини и затова препоръчителната температура за приготвяне на топли напитки с тях е между 75 и 85 °C, за да се ограничи съдържанието на танини в запарката. 

Можем да експериментираме с температурата по целия спектър: от близка до нулата, чак до буквално секунди преди точката на кипене. Според това как избираме температурата, можем да получим различни извлеци:

 • студен извлек (студен чай) 
 • извлек на стайна температура 
 • горещ извлек

И тъй като различните съставки на чая се разтварят при различна температура, температурата определя до голяма степен качеството на чаения извлек или с други думи, какво ще попадне в нашата чаша чай.

Както казахме, при високите температури извличането на съставките става много по-бързо, затова се предпочитат за кратки запарки (10-45 секунди). Ако искаме да си направим студен чай обаче, трябва да поставим чаените листа в студена вода в хладилника за доста по-дълго време: между 2 и 12 часа. 

 

2. ВРЕМЕ ЗА ЗАПАРКА

 

Времето е вторият много важен фактор, който определя качеството на чашата чай. Колкото повече време оставите чаените листа да си взаимодействат с водата, толкова повече от съставките в тях ще попаднат в нея и толкова по-наситена ще е запарката. Ако предпочитате по-силна чаша чай (по-отчетлив кофеинов и танинов вкус), оставете листата по-дълго в контакт с водата: 60-90 секунди.

 

3. КОЛИЧЕСТВО И СТРУКТУРА НА ЛИСТАТА

 

Количество

Най-общо правилото е: колкото повече листа, толкова по-кратка трябва да бъде запарката. Съотношението между количеството листа и времето за запарка определят стила ни на приготвяне на чай (повече информация по-долу)

 

Структура на листата

Целите листа със запазена структура, отделят съставките си във водата по-бавно, отколкото натрошените листа, при които съставките са буквално изложени на външната среда и осъществяват много бърз и директен контакт с водата. Първата запарка на нашият бял чай, например, е около 20 до 40 секунди, докато черния чай, чийто процес на производство включва съзнателно нарушаване на тяхната структура (намачкване и натрошаване), което позволява съставките на чаените листа да си взаимодействат още в процеса на производство и да бъдат изложени на действието на кислорода на средата, което позволява да се получат много по-комплексни вкусове и аромати. Там запарката е изключително кратка, едва 10-15 секунди. 

 

4. КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО НА ВОДАТА

 

Водата е 99% от нашата чаша чай, нека й обърнем внимание ; ) Силно минерализираната вода не е добра идея, тъй като може да си взаимодейства с веществата в чая (например, полифенолите). Най-подходяща е изворната вода.

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Най-общо можем да разделим стиловете на приготвяне на чая на две основни направления: Източен  и Западен стил. Основната разлика между тях е, че източният модел използва по-голямо количество листа, като с едни и същи листа се правят няколко последователни кратки запарки, докато при западния модел се използват по-малко листа, но се прави една или рядко няколко запарки, тъй като запарката е много по-дълга и това изтощава листата по-бързо.

Стил

чай

вода

време

брой запарки

Източен

5-7 g

250-300 ml

15-30 s

Няколко (4-8)

Западен

2 g

250-300 ml

5 min

1

 

Ние от Ч'ай малко ви приканваме да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение, който ни позволява да опознаем пълния характер на чая и да извлечем максимално полезните за нас ефекти по най-добрия начин, което е централен интерес за всеки един от нас.

 

 

Магията на чаеното растение Camellia sinensis

22 август 2020 Сред около 200 вида растения в Camellia theaceae (семейство цъфтящи растения), само един - Camellia sinensis, се използва за производството на всичките над 2000 различни вида чай по света! Има три специални съставки на чаените листа, които правят това растение необикновено: антиоксиданти, кофеин и L-теанин. Комбинацията от тези три компонента в топла напитка, в подходяща среда и в разумно количество, е природен начин да се погрижим за здравето си като дадем на тялото си това, от което наистина има нужда. 

Как да си направим чаша Ч'ай?

30 юли 2020 Нашата рецепта за чаша Ч'ай малко е основана на традиционния източен стил на запарване Гонг Фу Ча и стремежът ни да водим здравословен начин на живот в съвременната градска среда. Тук ще научите нашата рецепта за чаша бял и черен чай.и конкретните стъпки как да си приготвите чаша Ч'ай по източния стил на запарване.

Студен чай за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки. Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин C, отключваме потенциала на витамин C да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те да попаднат в кръвоносната ни система.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019