BG
BG EN

Как да си направим чаша Ч'ай?

Как да си направим чаша Ч'ай?

Съществува огромно разнообразие от начини за приготвяне на напитки от кофеинов чай Camellia sinensis по света и всеки от тях ни потапя в напълно различно чаено изживяване. Въпреки това обаче, най-общо можем да разделим стиловете на приготвяне на чай на две основни направления: Източен  и Западен стил.

Основната разлика между стиловете е в съотношението листа/вода. При източния стил се използва доста по-голямо количество листа спрямо обема вода и това позволява с едни и същи листа да се правят няколко последователни кратки запарки. Западният стил на запарване е широко разпространен по нашите ширини, както и сред почитателите на чаят в пакетче - използват се по-малко листа, но се прави една или рядко няколко запарки, тъй като запарката е много по-дълга и това изтощава листата по-бързо.
 

Ние от Ч'ай малко ви приканваме да приготвяте чая си по източния стил. Нашата рецепта за чаша Ч'ай малко е основана на традиционния източен метод Гонг Фу Ча и стремежът ни да водим здравословен начин на живот в съвременната градска среда. 


Какво е Гонг Фу Ча разказва повече за ритуалния елемент на този древен метод за приготвяне на чай, а Чаша Ч'ай малко за чисто практическата му страна.

 

В чаша Ч'ай малко разглеждаме основните фактори, които влияят на качеството на нашата чаша чай - температурата на водата, времето на запарка, количество и качество на водата и разбира се, качеството и структурата на чаените листа. Ако променим само един от тях - температурата например, можем да разкрием нови нюанси от вкусовете и ароматите на един чай. 

 

Тук ще научите нашата рецепта за чаша Ч'ай малко и ще разгледаме конкретните стъпки при приготвянето на чаша Ч'ай.

 

Как да си приготвим чаша Ч'ай:

 

      2 g | 1 с.л.     100 ml

 

При източния метод използваме богато количество листа в малък обем вода, за да извлечем пълния им потенциал. За да се наслаждавате на любимия си Ч'ай дълго и да не разхищаваме този безценен продукт на Природата, ви съветваме да използвате любимата си чаша за чай като мярка за обем, спрямо който да прецените необходимото количество листа. 

 

Ако например пиете средно по 2 чаши чай на ден, т.е. около 500 ml, се нуждаете от само два грама листа. Два грама листа запарваме със само 100 ml вода за наситена на деликатни аромати и вкусове запарка. Правим няколко последователни кратки запарки с едни и същи листа - до 4-8 според вида чай, и можем да получим 400-800 ml качествен чай от само 2 g листа!

При западния модел на еднократните, дълги запарки използваме 2 g чай в чаша около 250 ml за еднократна запарка от средно 3 мин:

 

  стил

 

  чай  

  вода

  време

  запарки  

 

  източен

 

  2 g

  100 ml

  10-20 sec   

  4-8

 

  западен  

 

  2 g

  250-300 ml  

  3 min

  1

 

 бял чай 80 ℃ | черен чай 90 ℃

 

Оптималната температура за приготвяне на различните видове чай най-често варира между 70 и 90 градуса, а за някои ферментирали чайове се ползва вода близка до кипене. 

Ако не разполагате с термометър, можете приблизително да определите и регулирате температурата по следния начин:


около 80 ℃

спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят първите дребни мехурчета от дъното на съда в самото начало на процеса на кипене на водата

 

около 90 ℃

спрете да нагрявате водата, когато започнат да се отделят по-едри мехурчета от дъното и стените на съда и преди водата да е достигнала активно кипене

 

    събуди листата | нулева запарка 10-15 секунди 

 

Много е важно да "събудим" чаените листа за около 10-15 секунди преди първата същинска запарка, за да подготвим листата за равномена и качествена запарка. Използваме предварително затоплената вода до съответната температура, правим много кратка запарка за около 10 секунди и изливаме течността от това т.нар. "събуждане". Тази запарка е практически нулева и не се консумира. Защо?

  • измиваме листенцата, както мием плодовете и зеленчуците си
  • премахваме дребни прашинки и натрошени парценца
  • сухите чаени листенца поемат вода и започват да се разтварят
  • загряваме стените на съдовете, за да не отнемат от температурата на водата при следващата запарка

 

   първа запарка | 20 секунди

 

Първата запарка при източния модел на кратките и последователни запарки е... наистина кратка: около 20 секунди. Важно е добре да отцедим листата, докато изчакваме за следващата запарка, за да не реагират междувременно с останала вода в съда.

 

   последващи запарки | бял чай +15-20 sec | черен чай +10-15 sec

 

За всяка следваща запарка добавяме 10-20 секунди към първоначалните 20 секунди според вида чай. При белите чайове удължаваме времето с 15-20 секунди за всяка следваща запарка, а при черните всяка следваща запарка е с 10-15 секунди по-дълга. Броят на запарките може да варира според личните предпочитания като може да надхвърли дори 8 до изтощаване на листата. Разбира се, това се отнася само за насипен чай и качествени листа.

 

БЯЛ ЧАЙ  ЧЕРЕН ЧАЙ 

МАХ 4-6  запарки  МАХ 6-8    

                                                                

 

  ЗАПАРКА

 

  БЯЛ ЧАЙ

  ЧЕРЕН ЧАЙ

 събуждане 

 

  20 sec

 

  20 sec

 

  I

 

  20 sec

  20 sec

 

  II 

 

  40 sec

  30 sec

 

  III

 

  60 sec   45 sec

 

  IV

 

  80 sec

  60 sec

 

  V

 

  100 sec

  75 sec

 

  VI

 

  120 sec

  90 sec

 

  VII

 

 

  105 sec

 

  VII 

 

 

  120 sec

 

 

  студен чай

 

Не подценявайте силата на дребните и свежи чаени листенца, ще се изненадате още колко много потенциал се крие в тях ; ) Когато и да решите, че не искате да пиете повече Ч'ай или няма с кого да го споделите (след втората или дори последната запарка), добавете вече използваните листа за гореща запарка в стъклен съд със студена вода и ги оставете в хладилник за 4 до 12 часа. Очаква ви едно напълно различно чаено изживяване, насладете му се ; )

 

 Експериментирайте смело!

 

свалете КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ


Инструкциите са проектирани във формат "визитка". Ако ги изпринтите по подходящ начин и ги нагънете на хармоника, можете да си ги носите в портмонето или на друго удобно за вас място.

 
Магията на чаеното растение Camellia sinensis

22 август 2020 Сред около 200 вида растения в Camellia theaceae (семейство цъфтящи растения), само един - Camellia sinensis, се използва за производството на всичките над 2000 различни вида чай по света! Има три специални съставки на чаените листа, които правят това растение необикновено: антиоксиданти, кофеин и L-теанин. Комбинацията от тези три компонента в топла напитка, в подходяща среда и в разумно количество, е природен начин да се погрижим за здравето си като дадем на тялото си това, от което наистина има нужда. 

Студен чай за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки. Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин C, отключваме потенциала на витамин C да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те да попаднат в кръвоносната ни система.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

14 януари 2020 В тази статия ще разгледаме чисто практическата страна на метода Гонг Фу Ча. Ще разберем повече за четирите основни фактора, определящи качеството на нашата чаша чай - чаените листа, водата, температурата и времето на запарване, както и защо те са толкова важни и определящи.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019