BG
BG EN

Какво е Гонг Фу Ча?

Какво е Гонг Фу Ча?

 

Най-доброто състояние на ума, в което да се пие чай, е дълбоката медитация. Второто най-добро е да гледате красив пейзаж или да слушате музика. Третото най-добро е по време на стимулиращ разговор. Във всички случаи е необходимо да се стремите към тихо и спокойно състояние на ума.

Paichang, китайски Дзен майстор

 

 

 

"Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Този метод, тази технология на запарване, ни позволява да приготвяме чай си по най-добрия възможен начин за консумация, превръщайки топлата напитка в част от нас самите. Запарките по Гонг Фу Ча разкриват пълния профил на чая, чрез които буквално се сливаме с вкусът и здравето, които чаеното растение ни носи, в чашка чай ; )

 

Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

 

В традиционен смисъл gong fu (или kung fu) е път към реализиране на всички човешки потенциали, хармонизиране на живота на тялото и живота на духа. Самият термин на китайски има много значения – „подготвен с внимание“, „умение, което идва с практика“, „умението да правиш нещо добре“. Gong fu всъщност може да се приложи към всяко изкуство, включително wu shu (или китайските бойни изкуства, често наричани кунг-фу на Запад), живопис, музика или всичко друго, което се прави с внимание и признателност. По отношение на чая, гонг фу значи "умението да приготвяме чая си добре" – с внимание и като серия от прецизни движения. 

 

При приготвянето и поднасянето на чая по Гонг Фу Ча, чаят заема първо място – неговите аромат, вкус, послевкус. Това отличава Гонг Фу Ча от японската чаена церемония например, където символиката и ритуалните действия са в светлината на прожекторите. Разбира се, като традиция, устояла теста на вековете, Гонг Фу Ча също притежава определена ритуалност, с тази разлика, че в Гонг Фу Ча тя не е самоцел. Процесът може да бъде толкова ритуален или отдаден на детайла, колкото водещият чаеното преживяване пожелае.

 

Гонг Фу Ча може да е мост между домакина и неговите гости към свят на изисканост, спокойствие, яснота и хармония. От друга страна, Гонг Фу Ча може да бъде много по-неформално действие, при което човек приготвя за себе си чаша чай, напълно отдаден на този процес и после намира време да й се наслади или да я сподели с близък човек. Именно затова казваме, че Гонг Фу Ча в основата си е метод за приготвяне на чай и повече дисциплина и отношение, отколкото церемония. 

 

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за ритуалния елемент в Гонг Фу Ча. За да се случи магията на Гонг Фу Ча, се отдава внимание на всеки компонент - чай мастерът и неговите гости, създаването на приятна и спокойна атмосфера, правилно подбрани чаени прибори и пособия, хубава вода и, разбира се, чай. А когато говорим за качеството на чашката чай, която се поднася на гостите - важни са качеството на самия чай, количеството листа, качеството на водата, температура на водата и време за запарване. По-подробно за тези неща разказваме в ЧАША Ч'АЙ МАЛКО

 

Има няколко отделни етапа, които преминават плавно един в друг при приготвянето на чая и общуването между водещия преживяването, гостите и самия чай:

 

СЪБУЖДАНЕ НА СЪДОВЕТЕ

Първа е срещата между водата и съдовете. Чай мастерът налива предварително загрятата вода в чайничето и чашките, като ги полива добре и отвътре, и отвън. Така съдовете се събуждат - стените им се загряват и когато малко по-късно добавим листата за първата запарка, съдовете няма да отнемат от температурата на водата. Освен това горещата вода практически стерилизира съдовете и гарантира, че нищо няма да попречи на изживяването и да отнеме от качествата на чая.

 

ПЪРВО ВДИШВАНЕ

Ароматът на чая заслужава еднакво внимание с вкусът на чая. С помощта на дървена или бамбукова лъжичка чаените листа се добавят в чайника, след което чай мастерът го подава на участника, седящ отляво, който отваря капачето на чайника, вдишва превъзходния му аромат и след това предава чайничето на следващия участник. 

Ароматът може да разкаже за качеството на чая, за неговата възраст и дори за начините, по които чаените майстори са боравили с листата при процесите на обработка на чаените листа.  

 

СЪБУЖДАНЕ НА ЛИСТАТА

Процесът на запознаване на чаените листа с водата е важен момент и изисква особено внимание. Чай мастерът пълни догоре чайника с гореща вода и с леко приплъзващо движение, наподобяващо полъх от пролетен вятър, го покрива с капачето, така че водата да прелее. По този начин въздушните мехурчета и дребни частици от повърхността на водата се очистват. Тази първа запарка е много кратка, но задължителна стъпка и тя не се сервира на гостите, а се излива.

В Китай казват, че водата от събуждането на листата не се поднася дори на враговете. Това е процес, който не само демонстрира нашето отношение към чая и нашите гости, но има и чисто практическа насоченост:

  • събуждаме сухите чаени листенца, които поемат вода и започват да се разтварят, подготвяйки се да освободят своите аромати
  • отмиваме дребни прашинки от чая и натрошени листенца, за да е равномерна запарката 
  • измиваме листенцата, точно както мием плодовете и зеленчуците си

 ДА УСЕТИМ ДЪХА НА ЧАЯ

След като сме събудили чая, оттук нататък той е готов да ни изненадва със своите неочаквани и комплексни аромати. След като събуди листата, Чай мастерът отваря чайника и предава мокрите чаени листа по часовниковата стрелка между участниците, така че те да могат да усетят дъха на чая преди да го вкусят. По традиция гостите се приканват да помирисват капака на чайника, тъй като нежните нюанси на неговия аромат могат най-напред да се усетят именно там. 

 

ПЪРВО ВКУСВАНЕ

Време е за първа глътка. Чай мастерът налива вода в чайничето и поднася първата същинска запарка на гостите. Разбирането на аромата на чая заема важно място в чаената традиция и гостите се приканват да продължат да го изследват преди да вкусят чая за пръв път. Съществуват различни вариации на начините да се усети аромата на първата запарка, но много често се използват чаени двойки от висока и ниска чашка. 

Чай мастерът налива чая във високата чашка и я покрива с ниската, предавайки я на госта отляво. Гостът преобръща чашките, повдига високата чашка и чаят се отлива в ниската. Така аромата на първата запарка остава  “заключен” между стените на тясната и висока чашка и можем да му се насладим преди да вкусим чая.  

Следва първата среща с вкуса на чая - първото отпиване на малки глътки и потапяне в деликатните му нотки.  Хубавият чай оставя дълбок, всеобгръщащ послевкус в устата.

 

ОЩЕ ВКУСВАНЕ

При Гонг Фу Ча използваме голямо количество листа спрямо обема вода и едни и същи листа се използват за няколко последователни кратки запарки.  В зависимост от вида чай, запарките могат да бъдат между 4 до 8, като при всяка следваща запарка времето за запарване се увеличава спрямо предишната. Именно така опознаваме чая - всяка следваща запарка ни разкрива още малко от профила на чая като ни предлага различни палитри от деликатни нюанси от вкусове и аромати.

 

ЗАВЪРШВАНЕ

В края на церемонията чаените листа се изваждат от чайника и се показват на гостите отново по часовниковата стрелка. Участниците в церемонията могат да разгледат още веднъж вече разтворилите се листа, отдават почит към чая и благодарност към чай мастера за спокойния отдих и медитативното състояние на душата, тялото и ума по време на церемонията.

 

Гонг Фу Ча е изпълнен със символика във всяко отделно действие, пронизан както от китайската философия и легенди, така и от тънкости с чисто практическо значение. Именно тези тънкости са обект на нашия най-голям интерес - как да запазим най-ценното от традицията, което вече векове устоява теста на времето, и да го адаптираме към съвременния си начин на живот, без да губим от качеството.


Магията на чаеното растение Camellia sinensis

22 август 2020 Сред около 200 вида растения в Camellia theaceae (семейство цъфтящи растения), само един - Camellia sinensis, се използва за производството на всичките над 2000 различни вида чай по света! Има три специални съставки на чаените листа, които правят това растение необикновено: антиоксиданти, кофеин и L-теанин. Комбинацията от тези три компонента в топла напитка, в подходяща среда и в разумно количество, е природен начин да се погрижим за здравето си като дадем на тялото си това, от което наистина има нужда. 

Как да си направим чаша Ч'ай?

30 юли 2020 Нашата рецепта за чаша Ч'ай малко е основана на традиционния източен стил на запарване Гонг Фу Ча и стремежът ни да водим здравословен начин на живот в съвременната градска среда. Тук ще научите нашата рецепта за чаша бял и черен чай.и конкретните стъпки как да си приготвите чаша Ч'ай по източния стил на запарване.

Студен чай за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки. Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин C, отключваме потенциала на витамин C да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те да попаднат в кръвоносната ни система.

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

14 януари 2020 В тази статия ще разгледаме чисто практическата страна на метода Гонг Фу Ча. Ще разберем повече за четирите основни фактора, определящи качеството на нашата чаша чай - чаените листа, водата, температурата и времето на запарване, както и защо те са толкова важни и определящи.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019