BG
BG EN

Ч'АЙ

Цена
Филтри
Състав
Дата на бране
Ч'АЙ

Толкова много хора по света обичат чай, че той се е превърнал в почти универсален език. Човек може да си поръча чаша чай навсякъде по света като използва близки вариации на само 2 думи -cha или -te. Терминът cha произлиза от континентален Китай и се разпространява по света по Пътя на Коприната. От друга страна холандците, които търгуват с крайбрежните провинции на Китай, разпространяват другата дума по море -te.

 

Когато кажем чай в Ч'ай малко, ние имаме предвид това, което по-голямата част от света асоциира с тази дума - чаят, които се прави от листата на вечнозеленото растение Camellia sinensis. Тъй като България е земя на билките обаче, почти всички тук допускат, че говорим за билков чай. За да го разграничим ясно, ние често наричаме чаят от Camellia sinensis кофеинов чай, за да не се бърка с билкови, плодови и други запарки.

 

Листата на растението Camellia sinensis съдържат 3 основни и много специални съставки:

 

  • антиоксиданти
  • кофеин
  • Л-теанин

 

Комбинацията между тях в топла или студена напитка е неповторим начин човек да се погрижи за здравето си като даде на тялото си това, от което наистина има нужда. Ето затова толкова обичаме чай.

 

Съществуват повече от 2000 различни вида чай от Camellia sinensis по света и всеки от тях попада в една от общо 6 категории чай:

 

  • бял
  • зелен
  • жълт (счита се за изключителна рядкост)
  • улонг
  • черен
  • пу-ер

 

Всички те се произвеждат от чаеното растение Camellia sinensis и съответно съдържат кофеин.  Най-впечатляващото е, че съществува само една стъпка в процеса на третиране на чаените листа, която в най-голяма степен определя разликата между отделните типове чай. Тази стъпка е процеса на оксидация и в зависимост от степента на оксидация на листата, разделяме чайовете на тези 6 основни категории.

 

Зад всеки различен вид чай се крие деликатен баланс между природните условия и майсторството на производителите на чай. Съставът на почвата, терена, климатичните условия, специфичните вариации и сортове на самото чаено растение... всички те влияят на качествата на чаените листа, които после могат да се превърнат в един или друг тип и вид чай в ръцете на чаените майстори.

 

Това е магията на чаената напитка, която очарова целия свят - такова невероятно разнообразие на неповторими чаени изживявания, които въздействат не само на тялото, но и на съзнанието ни, и всички те водят началото си от едно единствено растение!

 

Ч'ай малко, не е ли удивително?