BG
BG EN

6:1 за "свободния" чай

6:1 за "свободния" чай

Наричаме чая си “свободен”, защото му даваме свобода - и в кутийката и в чашата. Откакто в началото на 20 век Томас Съливан случайно въвежда употребата на пакетиран чай в Ню Йорк, чаените фенове се разделят на два отбора. Докато феновете на насипния чай се привърженици на запарките на чаените листа в свободен обем вода и остават верни на вековните традициите и автентичната чаша, в отбора на пакетирания чай непрестанно се появяват нови играчи, които правят консумирането на чай лесно и максимално достъпно. Е, Ч’ай малко, какво лошо има в това? Няма, но играта в отбора на пакетирания чай не винаги е честна и открита. 

 

Ч’ай малко сме от отбора на свободния, насипен чай. 

 

ЗАЩО СЧИТАМЕ, ЧЕ НАСИПНИЯТ ЧАЙ Е ПО-ДОБЪР?

 

Качеството на чая е съвкупност от много фактори - свежест, произход, структура на листата, умението на чаените майстори при производство… Ч’ай малко твърдо заставаме зад позицията, че насипният свободен чай е сигурен начин да познаем качеството на чая и да се възползваме от потенциала му по оптимален начин. 

 

В отбора на пакетирания чай влиза и “вторично пакетирания чай”. Тук попадат всички приспособления за по-лесно и бързо приготвяне на чай: различни цедки тип “топче”, текстилни торбички за многократна употреба, хартиени пликчета за насипен чай и други хитри приспособления, които ни спестяват време, но отнемат от потенциала на чая. 

 

 

Накратко резултата от мача - 6:1

  • качество на чая - 1:0
  • качество на запарката - 1:0
  • цена/качество 1:0
  • метод на приготвяне 1:0
  • здраве - 1:0
  • Природа - 1:0
  • удобство - 0:1

Заинтересованите в развоя на играта, моля четете по-долу разбивката по минути ; )

 

НАСИПЕН vs ЧАЙ В ПАКЕТЧЕТА

 

1) КАЧЕСТВО НА ЧАЯ - 1:0

 

Един от основните фактори, който определя стойността на чая е състоянието на листата - тяхната структура, оксидация, наличие на натрошени листа, прах... Нерядко чаените пакетчета се използват като начин за прикриване на по-нискокачествени чаени листа, добре “скрити” в копринена пирамидка или обшита на ръка текстилна торбичка, например. Лесен експеримент, който можете да направите вкъщи, е да срежете едно пакетче и простo да разгледате отблизо съдържанието. При насипния чай липсата на качество няма как да бъде прикрита и всичко е ясно от пръв поглед или в най-лошия случай - от втора запарка ; ) 

 

2) КАЧЕСТВО НА ЗАПАРКАТА - 1:0

 

Много е важно да осигурим свободно пространство на сухите чаени листа да абсорбират достатъчно вода, за да се разлистят напълно по време на запарката. Това позволява водата да "тече" през листата и те могат да взаимодействат с нея свободно, за да извлечем цялата палитра от полезните съставки и деликатни вкусове и аромати, заключени в чаените листенца… да опознаем пълния характер на чая и да отключим целия му потенциал. 

 

Ако листата нямат възможност да се разтворят добре, извличането на съставките не е равномерно: не до всички листа достига еднакво количество вода, както и не еднакво бързо. Листата разположени в пряк контакт с водата ще взаимодействат с нея веднага и по-дълго, отколкото тези разположени в центъра на цедка тип “топче”, например, където водата достига по-трудно и съответно по-бавно се отделя в запарката.

 

Пакетчето е своеобразен "чаен затвор", където "разлистването" на чая е ограничено до размера на пакетчето. Независимо колко качествен може да е чая вътре, тази физическа бариера между чая и свободното преминаване на водата, ограничава потенциала на запарката. Освен това, ако в чая има дребни прашинки или натрошени листенца, те остават “заключени” вътре в пакетчето и влошават качеството на запарката.

 

3) ЦЕНА/КАЧЕСТВО - 1:0

 

Съотношението цена/качество почти винаги е в полза на насипния чай. Тук, разбира се, оставяме настрана чайовете с колекционерска стойност, редки видове чай или накратко висок клас чай, който така или иначе не се предлага в пакетче, та ако ще и някой ентусиаст да изработи такова от благороден метал ; )

 

Средното съдържание на чай в пакетче е под 2 грама - между 1.4 и 1.8, и простата аритметика показва, че лесното решение често излиза скъпо. Количеството чай, което можете да закупите за същата цена в насипно състояние е в пъти по-голямо, ако сравняваме чайове в една ценова категория, а ако сте фокусирани на качеството като нас - просто инвестирайте същата сума и си купете качествен чай, които да приготвяте с отношение и да му се наслаждавате дълго.

 

4) МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ 1:0

 

Чаят в пакетче е подходящ единствено за еднократни запарки, тъй като е практически невъзможно листата да се отцедят добре след първата запарка. По този начин пакетираният чай ни ограничава в метода на приготвяне и можем да следваме единствено западния модел, но не и да експериментираме. Източният модел на приготвяне предполага употребата на свободни листа в кратки, последователни запарки с едно и също количество листа, които разкриват характера на чая и пълния му потенциал. Разбира се, всеки е свободен да консумира чая си, както му харесва, но не е ли по-добре да имаме избор?

 

За всички предимства на източния модел на приготвяне, може да прочетете повече тук.  

 

5) ПРИРОДА - 1:0

 

Неразривно свързани сме с Природата, така че това, което не искаме да попада в телата ни, не бива да изхвърляме в Природата - рано или късно се връща при нас. Жалко, че много често се замисляме за околната среда, едва когато има опасност да пострадаме лично, но независимо от причините - хей, живеем във време с много "полезни" трендове! Говори се за нулев отпадък, зелени практики, биораградими решения за еднократни съдове... и все пак, най-доброто, което можем да направим за околната среда и за себе си, е да намаляваме потреблението си и да използваме умно ресурсите си.

 

Последиците за околната среда в резултат на прекомерната и неосъзната употреба на пластмаса са повече от явни, никой няма нужда от лабораторни изледвания или научни данни - една разходка до кофата за боклук (и около нея) ще свърши работа. Появи се обаче едно научно изследване неотдавна - 25 септември 2019, в реномираното научно списание Нейчър за нашумялата напоследък тема - микропластмасата, което заслужава внимание:

 

Plastic tea bags shed billions of microplastic particles into the cup

"Пластмасовите чаени пакетчета отделят милиарди частици микропластмаса в чашата ни."

 

Приветстваме компаниите, които работят в посока биоразградими или други зелени алтернативи на пакетирания чай, но изглежда по-смислено да се работи в посока кутийки за чай, в които да се транспортира насипния чай. За съжаление обаче това не е норма, а по-скоро специален продукт, който ще трябва да търсите специално и често струва излишно много. За да си направите една бърза чаша чай, на Природата може да й отненем стотици години да се справи с едократната опаковка на дозата ви чаените листа. 

 

6) ЗДРАВЕ - 1:0

 

Грубо казано - когато запарваме чая си заедно с пакетчето… ами, запарваме и пакетчето ; ) Така в чашата ни попадат не само съставките на чаените листа, но и тези, от които е направено пакетчето. Нека не се заблуждаваме, най-често това са синтетични пакетчета и никой не знае какво точно се случва, когато реагират с топлата вода. Разбира се, съществуват и пакетчета от природни материали - царевично нишесте, памучни, копринени... Четете етикета внимателно обаче, защото често в тях има примеси или скрити предупреждения с дребен шрифт.

 

Доста популярни са модерните биоразградими пакетчета, но винаги имайте едно наум, когато основен фокус е какво няма вътре в тях, вместо какво има. Една пластмаса, която е BPA free има достатъчно други съставки, които все още не са изследвани достатъчно, че да бъдат сложени в графата "безопасни". Ч’ай малко, защо въобще е нужно да играем на руска рулетка, когато имаме сигурна и безопасна алтернатива?   

 

7) УДОБСТВО - 0:1 

 

Една от причините, поради които хората избират пакетиран чай, е, че той просто е по-лесен за приготвяне. Ако се обърнем към историята, Съливан дори не е възнамерявал да се запарва чая директно с пакетчетата, в които е бил поставен, а те са били просто средство да се транспортира по-сигурно от Азия до Америка. Клиентите обаче бързо възприели това лесно и еднократно решение и скоро се превръща в норма - потапяш пакетче, запарваш, вадиш и изхвърляш. По-лесно е, отколкото да ползваме цедка, евентуално и чайник... А пък и да чистим след това трябва... 

 

Ако трябва да сме напълно честни, пакетчетата са сравнително по-лесен и бърз начин за приготвяне на чай.. Но това наистина е единственото им предимство. В Ч'ай малко не искаме да правим компромис с качеството и вярваме, че има достатъчно ефективни начини за приготвяне на насипен чай, без това задължително да означава да отделяме твърде много време, да притежаваме специални пособия или пък специални умения. Наша мисия е да ви предлагаме все по-лесни начини за приготвянето на насипен чай, така че останете на линия ; )

 

 

Свобода за чая.

Заслужава си, обещаваме.

 

 

#СвободаЗаЧая

#ПусниЧаяСиНаСвобода

#FreeTheTea

#SetYourTeaLoose

Как да си направим чаша Ч'ай

30 юли 2020 Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

Ч'ай малко за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Чаша Ч'ай малко

14 януари 2020 Рецептата за чаша Ч'ай малко е основана на метода Гонг Фу Ча и гарантира напълно автентично чаено изживяване, което съчетава традиционното познание за чаеното растение, съвременните научни изследвания, начините за приготвяне на чай в модерна градска среда и стремежа ни да водим здравословен начин на живот.

Глътка Знание

2 февруари 2019