BG
BG EN

6:1 за "свободния" чай

6:1 за "свободния" чай

Наричаме чая си “свободен”, защото му даваме свобода - и в кутийката и в чашата. Откакто в началото на 20 век Томас Съливан случайно въвежда употребата на пакетиран чай в Ню Йорк, чаените фенове се разделят на два отбора. Докато феновете на насипния чай се привърженици на запарките на чаените листа в свободен обем вода и остават верни на вековните традициите и автентичната чаша, в отбора на пакетирания чай непрестанно се появяват нови играчи, които правят консумирането на чай лесно и максимално достъпно. Е, Ч’ай малко, какво лошо има в това? Няма, но играта в отбора на пакетирания чай не винаги е честна и открита. 

 

Ч’ай малко сме от отбора на свободния, насипен чай. 

 

ЗАЩО СЧИТАМЕ, ЧЕ НАСИПНИЯТ ЧАЙ Е ПО-ДОБЪР?

 

Качеството на чая е съвкупност от много фактори - свежест, произход, структура на листата, умението на чаените майстори при производство… Ч’ай малко твърдо заставаме зад позицията, че насипният свободен чай е сигурен начин да познаем качеството на чая и да се възползваме от потенциала му по оптимален начин. 

 

В отбора на пакетирания чай влиза и “вторично пакетирания чай”. Тук попадат всички приспособления за по-лесно и бързо приготвяне на чай: различни цедки тип “топче”, текстилни торбички за многократна употреба, хартиени пликчета за насипен чай и други хитри приспособления, които ни спестяват време, но отнемат от потенциала на чая. 

 

 

Накратко резултата от мача - 6:1

  • качество на чая - 1:0
  • качество на запарката - 1:0
  • цена/качество 1:0
  • метод на приготвяне 1:0
  • здраве - 1:0
  • Природа - 1:0
  • удобство - 0:1

Заинтересованите в развоя на играта, моля четете по-долу разбивката по минути ; )

 

НАСИПЕН vs ЧАЙ В ПАКЕТЧЕТА

 

1) КАЧЕСТВО НА ЧАЯ - 1:0

 

Един от основните фактори, който определя стойността на чая е състоянието на листата - тяхната структура, оксидация, наличие на натрошени листа, прах... Нерядко чаените пакетчета се използват като начин за прикриване на по-нискокачествени чаени листа, добре “скрити” в копринена пирамидка или обшита на ръка текстилна торбичка, например. Лесен експеримент, който можете да направите вкъщи, е да срежете едно пакетче и простo да разгледате отблизо съдържанието. При насипния чай липсата на качество няма как да бъде прикрита и всичко е ясно от пръв поглед или в най-лошия случай - от втора запарка ; ) 

 

2) КАЧЕСТВО НА ЗАПАРКАТА - 1:0

 

Много е важно да осигурим свободно пространство на сухите чаени листа да абсорбират достатъчно вода, за да се разлистят напълно по време на запарката. Това позволява водата да "тече" през листата и те могат да взаимодействат с нея свободно, за да извлечем цялата палитра от полезните съставки и деликатни вкусове и аромати, заключени в чаените листенца… да опознаем пълния характер на чая и да отключим целия му потенциал. 

 

Ако листата нямат възможност да се разтворят добре, извличането на съставките не е равномерно: не до всички листа достига еднакво количество вода, както и не еднакво бързо. Листата разположени в пряк контакт с водата ще взаимодействат с нея веднага и по-дълго, отколкото тези разположени в центъра на цедка тип “топче”, например, където водата достига по-трудно и съответно по-бавно се отделя в запарката.

 

Пакетчето е своеобразен "чаен затвор", където "разлистването" на чая е ограничено до размера на пакетчето. Независимо колко качествен може да е чая вътре, тази физическа бариера между чая и свободното преминаване на водата, ограничава потенциала на запарката. Освен това, ако в чая има дребни прашинки или натрошени листенца, те остават “заключени” вътре в пакетчето и влошават качеството на запарката.

 

3) ЦЕНА/КАЧЕСТВО - 1:0

 

Съотношението цена/качество почти винаги е в полза на насипния чай. Тук, разбира се, оставяме настрана чайовете с колекционерска стойност, редки видове чай или накратко висок клас чай, който така или иначе не се предлага в пакетче, та ако ще и някой ентусиаст да изработи такова от благороден метал ; )

 

Средното съдържание на чай в пакетче е под 2 грама - между 1.4 и 1.8, и простата аритметика показва, че лесното решение често излиза скъпо. Количеството чай, което можете да закупите за същата цена в насипно състояние е в пъти по-голямо, ако сравняваме чайове в една ценова категория, а ако сте фокусирани на качеството като нас - просто инвестирайте същата сума и си купете качествен чай, които да приготвяте с отношение и да му се наслаждавате дълго.

 

4) МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ 1:0

 

Чаят в пакетче е подходящ единствено за еднократни запарки, тъй като е практически невъзможно листата да се отцедят добре след първата запарка. По този начин пакетираният чай ни ограничава в метода на приготвяне и можем да следваме единствено западния модел, но не и да експериментираме. Източният модел на приготвяне предполага употребата на свободни листа в кратки, последователни запарки с едно и също количество листа, които разкриват характера на чая и пълния му потенциал. Разбира се, всеки е свободен да консумира чая си, както му харесва, но не е ли по-добре да имаме избор?

 

За всички предимства на източния модел на приготвяне, може да прочетете повече тук.  

 

5) ПРИРОДА - 1:0

 

Неразривно свързани сме с Природата, така че това, което не искаме да попада в телата ни, не бива да изхвърляме в Природата - рано или късно се връща при нас. Жалко, че много често се замисляме за околната среда, едва когато има опасност да пострадаме лично, но независимо от причините - хей, живеем във време с много "полезни" трендове! Говори се за нулев отпадък, зелени практики, биораградими решения за еднократни съдове... и все пак, най-доброто, което можем да направим за околната среда и за себе си, е да намаляваме потреблението си и да използваме умно ресурсите си.

 

Последиците за околната среда в резултат на прекомерната и неосъзната употреба на пластмаса са повече от явни, никой няма нужда от лабораторни изледвания или научни данни - една разходка до кофата за боклук (и около нея) ще свърши работа. Появи се обаче едно научно изследване неотдавна - 25 септември 2019, в реномираното научно списание Нейчър за нашумялата напоследък тема - микропластмасата, което заслужава внимание:

 

Plastic tea bags shed billions of microplastic particles into the cup

"Пластмасовите чаени пакетчета отделят милиарди частици микропластмаса в чашата ни."

 

Приветстваме компаниите, които работят в посока биоразградими или други зелени алтернативи на пакетирания чай, но изглежда по-смислено да се работи в посока кутийки за чай, в които да се транспортира насипния чай. За съжаление обаче това не е норма, а по-скоро специален продукт, който ще трябва да търсите специално и често струва излишно много. За да си направите една бърза чаша чай, на Природата може да й отненем стотици години да се справи с едократната опаковка на дозата ви чаените листа. 

 

6) ЗДРАВЕ - 1:0

 

Грубо казано - когато запарваме чая си заедно с пакетчето… ами, запарваме и пакетчето ; ) Така в чашата ни попадат не само съставките на чаените листа, но и тези, от които е направено пакетчето. Нека не се заблуждаваме, най-често това са синтетични пакетчета и никой не знае какво точно се случва, когато реагират с топлата вода. Разбира се, съществуват и пакетчета от природни материали - царевично нишесте, памучни, копринени... Четете етикета внимателно обаче, защото често в тях има примеси или скрити предупреждения с дребен шрифт.

 

Доста популярни са модерните биоразградими пакетчета, но винаги имайте едно наум, когато основен фокус е какво няма вътре в тях, вместо какво има. Една пластмаса, която е BPA free има достатъчно други съставки, които все още не са изследвани достатъчно, че да бъдат сложени в графата "безопасни". Ч’ай малко, защо въобще е нужно да играем на руска рулетка, когато имаме сигурна и безопасна алтернатива?   

 

7) УДОБСТВО - 0:1 

 

Една от причините, поради които хората избират пакетиран чай, е, че той просто е по-лесен за приготвяне. Ако се обърнем към историята, Съливан дори не е възнамерявал да се запарва чая директно с пакетчетата, в които е бил поставен, а те са били просто средство да се транспортира по-сигурно от Азия до Америка. Клиентите обаче бързо възприели това лесно и еднократно решение и скоро се превръща в норма - потапяш пакетче, запарваш, вадиш и изхвърляш. По-лесно е, отколкото да ползваме цедка, евентуално и чайник... А пък и да чистим след това трябва... 

 

Ако трябва да сме напълно честни, пакетчетата са сравнително по-лесен и бърз начин за приготвяне на чай.. Но това наистина е единственото им предимство. В Ч'ай малко не искаме да правим компромис с качеството и вярваме, че има достатъчно ефективни начини за приготвяне на насипен чай, без това задължително да означава да отделяме твърде много време, да притежаваме специални пособия или пък специални умения. Наша мисия е да ви предлагаме все по-лесни начини за приготвянето на насипен чай, така че останете на линия ; )

 

 

Свобода за чая.

Заслужава си, обещаваме.

 

 

#СвободаЗаЧая

#ПусниЧаяСиНаСвобода

#FreeTheTea

#SetYourTeaLoose

Магията на чаеното растение Camellia sinensis

22 август 2020 Сред около 200 вида растения в Camellia theaceae (семейство цъфтящи растения), само един - Camellia sinensis, се използва за производството на всичките над 2000 различни вида чай по света! Има три специални съставки на чаените листа, които правят това растение необикновено: антиоксиданти, кофеин и L-теанин. Комбинацията от тези три компонента в топла напитка, в подходяща среда и в разумно количество, е природен начин да се погрижим за здравето си като дадем на тялото си това, от което наистина има нужда. 

Как да си направим чаша Ч'ай?

30 юли 2020 Нашата рецепта за чаша Ч'ай малко е основана на традиционния източен стил на запарване Гонг Фу Ча и стремежът ни да водим здравословен начин на живот в съвременната градска среда. Тук ще научите нашата рецепта за чаша бял и черен чай.и конкретните стъпки как да си приготвите чаша Ч'ай по източния стил на запарване.

Студен чай за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки. Студеният извлек от бял или зелен чай ни позволява да извлечем максимално количество антиоксиданти и минимално количество от големите и горчиви танини в нашата чаша чай. Когато смесим чая с прясно изцеден сок, съдържащ витамин C, отключваме потенциала на витамин C да взаимодейства с фитохимикалите в чая и те да попаднат в кръвоносната ни система.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

Четири основни фактора определят качеството на всяка чаша чай

14 януари 2020 В тази статия ще разгледаме чисто практическата страна на метода Гонг Фу Ча. Ще разберем повече за четирите основни фактора, определящи качеството на нашата чаша чай - чаените листа, водата, температурата и времето на запарване, както и защо те са толкова важни и определящи.

Глътка Знание

2 февруари 2019