BG
BG EN

Дегустация на премиум чай

По време на нашите дегустации ще можете да се насладите на чайовете от нашата премиум селекция от реколта 2019 година, приготвени по модела Гонг Фу Ча от нашите чаени мастери в предразполагаща към Ч'айване среда.

Освен пир за сетивата, тези близки срещи с чая са възможност:

 • да получите задълбочени знания за чаеното растение и различните типове и видове чай
 • да наблюдавате демонстрация по приготвяне на чай по модела на Гонг Фу Ча 
 • да придобиете много полезно знание за приготвяне на чай, включително на студен чай
 • да научите защо Гонг Фу Ча е здравословният избор за приготвяне на чай
 • да дегустирате няколко последователни кратки запарки от всеки от двата чая
 • да опознаете характера на 2 различни чая като изследваме заедно цялия им спектър от деликатни аромати и вкусове
 • да дегустирате приготвен на място студен чай

Как протича една дегустация:

 • Започваме с кратка демонстрация на свежестта на чая - ще сравним един и същи вид чай от нашата селекция от реколта 2017 със същия вид чай от реколта 2019 година. 
 • Следва дегустация на 2 чая, които са специално подбрани според съответния тип дегустация. Можете да научите повече за чайовете в подробното описание за всяка от дегустациите.
 • Ще ви преведем през няколко последователни кратки запарки по модела Гонг Фу Ча с всеки от двата чая.
 • Ще завършим с дегустация на 2 студени чая, приготвени от един и същи вид чай от реколта 2017 и същия вид чай от реколта 2019 година.

Предлагаме 3 степени на дегустация на чай за плавно навлизане в света на чая:

I. ”Чаят ми е тъмна Индия”

Чайове, които ще дегустираме: бял Ч'ай Непал + черен Ч'ай Непал

Ако не правите разлика между чай и билкова запарка и според вас черния и бял чай са различни растения, тази чаена дегустация ще ви разбие представите ; )

Ще ви предложим да дегустирате няколко запарки от нашия бял и черен чай, приготвени по модела Гонг Фу Ча, за да можете буквално да вкусите разликата. Ще поговорим за удивителните качества на чаеното растение Camellia sinensis, които са причина да завладее света и какво отличава белия от черен чай. После ще се потопим надълбоко в кратки последователни запарки с двата вида чай, за да изследваме заедно целия им профил от деликатни вкусове и аромати. 

По време на "Чаят ми е тъмна Индия" ще ви "просветлим" със следните 2 вида чай от нашата селекция:

бял Ч'ай Непал

Винаги е привилегия да се насладим на качествен бял чай - нежен, но със силен характер. Деликатните чаени листенца се изсушават по специфичен начин, така че да се съхрани структурата им и да се запазят всичките им полезни вещества за свежа и здравословна чашка чай. Белият чай Непал има бледа запарка и сладникави нотки, типични за белите чайове, но по-наситен запарка от фините бели чайове. Това го прави много подходящ за навлизане в света на класическите чайове от кофеиновото растение, докато сетивата се обострят достатъчно да долавят по-деликатните нотки.

черен Ч'ай Непал

Ако сте опитвали черен чай, но не е вашата предпочитана кофеинова напитка, защото е "твърде силен" или "твърде стипчив", предизвикваме ви на по чашка черен Ч'ай. Кратките запарки (само 10-15 секунди за първа запарка) разкриват богатата гама от комплексни вкусове и нежни аромати, които крие свежият класически черен чай. Гарантираме ви, че запарка след запарка ще преосмилите отношението си към него като към напълно различно чаено изживяване от познатото - ще дегустирате 8 последователни наситени, но добре балансирани и ароматни запарки. 

II. “Черно на бяло за чая”

Чайове, които ще дегустираме: бял Ч'ай Непал + бял Ч'ай Пракаш или черен Ч'ай Непал + черен Ч'ай Кумари

"Черно на бяло за чая" е дегустация на 2 вида чай от един и същи тип - два вида бял или два вида черен чай. Тези чаени дегустации ни потапят дълбоко в света на конкретен тип чай, където ще усетите как природните фактори и начинът, по който чаените майстори боравят със свежите чаени листенца от момента на тяхното откъсване, определят не само типа чай (бял или черен), но и фините разлики между отделните видове чай от един и същи тип.

Докато говорим за произхода, начина на произвеждане и спецификите при приготвянето на чая, ще можете да дегустирате свежите запарки по Гонг Фу Ча от всеки от двата вида чай и буквално да вкусите фините разлики между 2 черни чая, например. Накратко, черния чай ще ви стане ясен като бял ден ; )

"Черно на бяло за чая" се провежда в 2 варианта: 

бял Ч'ай Непал + бял Ч'ай Пракаш

Ще видим как при едни и същи условия - една и съща температура и време на запарка, можем да получим напълно различно чаено изживяване само заради начина, по който са изсушени чаените листенца след момента на тяхното откъсване. Ще преминем заедно през няколко последователни кратки запарки с всеки от нашите два вида бял чай от пролетната реколта 2019 година - Непал и Пракаш, за да усетите със сетивата си как един привидно дребен детайл може да окаже огромен ефект върху крайния продукт и неговото въздействие върху нас.

черен Ч'ай Непал + черен Ч'ай Кумари 

Нашите два вида черен чай - Непал и Кумари, предлагат изключителна възможност на ценителите на чая да надникнат в необятния свят на черните чайове. Всяка пролет вечнозеленото чаено храстче се събужда за новия сезон и се обсипва със свежи листенца. Класическият черен чай Непал се произвежда от няколко от по-едрите листенца на свежото стръкче, докато за производството на Кумари се използват само нежните чаени връхчета. Макар и в двата случая свежите листенца да претърпяват една и съща обработка, разликата в структурата на листата и тяхната "зрялост", са причина за напълно различното чаено изживяване.   

III. “Властелинът на запарките”

Чайове, които ще дегустираме: бял Ч'ай Пракаш + черен Ч'ай Кумари

Тази чаена дегустация е за ценителите на чая, които не се плашат от думата "оксидация", познават основните типове чай, опитвали са различни техни разновидности и са готови да се отдадем на максимално Ч'айване с нашите най-фини чайове. Спокойно можем да кажем, че това е една върховна чаена дегустация ; )

бял Ч'ай Пракаш + черен Ч'ай Кумари

Свежото чаено връхче, което се събужда с първите пролетни лъчи е високо ценено заради нежните чаени листенца, които са много богати на антиоксиданти. Обикновено листенцата само деликатно се изсушават на слънце, без да претърпяват никаква допълнителна обработка, за да се превърнат в бял чай и така да се съхранят максимално близко до техния натурален, природен вид. Такъв е и нашият бял чай Пракаш. Кумари обаче е черен чай от фини чаени връхчета, чиято структура съзнателно се нарушава при производството му, за да се смесят съставките в листата и да се превърнат в богата гама от комплексни вкусове и аромати. При контакта с кислорода листенцата придобиват кафяво-златисти нюанси, а в запарката се усещат сладникави, почти шоколадови нотки. 

Дегустациите могат да бъдат:

Прекрасен подарък под формата за ваучер за Ч'ай изживяване за вас самите, споделено време с ценен за вас човек или жест към някого по повод или пък... Ч'ай малко, на кого въобще му е нужен повод, за да се отдаде на пълноценно Ч'айване ; ) Подробна информация за различните ваучери можете да намерите в Ч'АЙ ПОДАРЪЦИ | дегустации или да се свържете директно с нас.

Атрактивна част от корпоративно или частно събитие, където освен запомнящ се акцент, може да се превърне и в ценен източник на полезни и практични знания от света на чая за вашите клиенти или гости. Дегустация на тъмно или игра с награди за най-големите чай фенове... от вас жаланието, а от нас - чая и въображението да случим идеята ви по най-добрия начин ; )