BG
BG EN

Чаша Ч'ай малко

Чаша Ч'ай малко

Разнообразието от начини за приготвяне на напитки от кофеинов чай по света е наистина изумително и всеки гарантира напълно различно чаено изживяване. Ние от Ч'ай малко ви приканваме да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение, а именно Гонг Фу Ча или методът на кратките запарки.

 

БАВНА ЧАША Ч'АЙ

 

Рецептата за чаша Ч'ай малко е основана на метода Гонг Фу Ча и гарантира напълно автентично чаено изживяване, което съчетава традиционното познание за чаеното растение, съвременните научни изследвания, начините за приготвяне на чай в модерна градска среда и стремежа ни да водим здравословен начин на живот.

 

Гонг Фу Ча е метод за приготвяне на чай, който ни позволява максимално ефективно да извлечем полезните ефекти от чая и най-доброто, което се съдържа в чаените листа. Правим няколко последователни кратки запарки, чрез които полезните вещества на чая се освобождават постепенно, разкривайки богатата гама от комплексни вкусове и нежни аромати.

 

Колкото и екзотично и сложно да ви звучи Гонг Фу Ча обаче,  всичко от което се нуждаем, за да си приготвим чай по този начин, можем да открием в кухнята си или лесно да си набавим.

 

 

 

Седем кухненски пособия е всичко, от което имаме нужда:

 1. съд за загряване на вода
 2. съд за запарка на листата
 3. цедка
 4. чаша за чай
 5. термометър
 6. часовник
 7. мерителна лъжичка/везна 

Ако човек може да борави умело с горните 7 неща, може да си приготви чай навсякъде, без да прави компромис с качеството и да има достатъчно свобода да екпериментира и да открие своята лична рецепта за чай.

 

КОИ СА ВАЖНИТЕ НЕЩА

 

При приготвянето на чай има четири важни фактора, на които следва да обърнем внимание. Това как избираме и експериментираме с тези четири фактора, определя до огромна степен каква ще бъде нашата чаша чай:

 1. температура на водата
 2. време за запарка
 3. чаени листа: количество + структура/тип на листата (цели, натрошени)
 4. количество и качество на водата

 

1. ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА

 

Температурата на водата е изключително важна по 2 основни причини:

 • влияе на разтворимостта на съставките на чаените листа във водата
 • влияе на скоростта, с която се извличат съставките на чаените листа във водата

Колкото по-топла е водата, която използваме за запарката, толкова по-висока е разтворимостта на съставките на чая във водата и съответно толкова по-бързо те ще се отделят в нея. Нека вземем за пример танините, които до голяма степен са отговорни за стипчивостта, която усещаме в чашата си чай. Чаените листа съдържат определено количество от тях и в резултат на контакт с топлата вода, те се отделят в запарката. Белите и зелени чайове съдържат по-големи количества танини и затова препоръчителната температура за приготвяне на топли напитки с тях е между 75 и 85 °C, за да се ограничи съдържанието на танини в запарката. 

Можем да експериментираме с температурата по целия спектър: от близка до нулата, чак до буквално секунди преди точката на кипене. Според това как избираме температурата, можем да получим различни извлеци:

 • студен извлек (студен чай) 
 • извлек на стайна температура 
 • горещ извлек

И тъй като различните съставки на чая се разтварят при различна температура, температурата определя до голяма степен качеството на чаения извлек или с други думи, какво ще попадне в нашата чаша чай.

Както казахме, при високите температури извличането на съставките става много по-бързо, затова се предпочитат за кратки запарки (10-45 секунди). Ако искаме да си направим студен чай обаче, трябва да поставим чаените листа в студена вода в хладилника за доста по-дълго време: между 2 и 12 часа. 

 

2. ВРЕМЕ ЗА ЗАПАРКА

 

Времето е вторият много важен фактор, който определя качеството на чашата чай. Колкото повече време оставите чаените листа да си взаимодействат с водата, толкова повече от съставките в тях ще попаднат в нея и толкова по-наситена ще е запарката. Ако предпочитате по-силна чаша чай (по-отчетлив кофеинов и танинов вкус), оставете листата по-дълго в контакт с водата: 60-90 секунди.

 

3. КОЛИЧЕСТВО И СТРУКТУРА НА ЛИСТАТА

 

Количество

Най-общо правилото е: колкото повече листа, толкова по-кратка трябва да бъде запарката. Съотношението между количеството листа и времето за запарка определят стила ни на приготвяне на чай (повече информация по-долу)

 

Структура на листата

Целите листа със запазена структура, отделят съставките си във водата по-бавно, отколкото натрошените листа, при които съставките са буквално изложени на външната среда и осъществяват много бърз и директен контакт с водата. Първата запарка на нашият бял чай, например, е около 20 до 40 секунди, докато черния чай, чийто процес на производство включва съзнателно нарушаване на тяхната структура (намачкване и натрошаване), което позволява съставките на чаените листа да си взаимодействат още в процеса на производство и да бъдат изложени на действието на кислорода на средата, което позволява да се получат много по-комплексни вкусове и аромати. Там запарката е изключително кратка, едва 10-15 секунди. 

 

4. КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО НА ВОДАТА

 

Водата е 99% от нашата чаша чай, нека й обърнем внимание ; ) Силно минерализираната вода не е добра идея, тъй като може да си взаимодейства с веществата в чая (например, полифенолите). Най-подходяща е изворната вода.

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Най-общо можем да разделим стиловете на приготвяне на чая на две основни направления: Източен  и Западен стил. Основната разлика между тях е, че източният модел използва по-голямо количество листа, като с едни и същи листа се правят няколко последователни кратки запарки, докато при западния модел се използват по-малко листа, но се прави една или рядко няколко запарки, тъй като запарката е много по-дълга и това изтощава листата по-бързо.

Стил

чай

вода

време

брой запарки

Източен

5-7 g

250-300 ml

15-30 s

Няколко (4-8)

Западен

2 g

250-300 ml

5 min

1

 

Ние от Ч'ай малко ви приканваме да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение, който ни позволява да опознаем пълния характер на чая и да извлечем максимално полезните за нас ефекти по най-добрия начин, което е централен интерес за всеки един от нас.

 

 

Как да си направим чаша Ч'ай

30 юли 2020 Приканваме ви да ни се доверите и да се насладите на чая, както традиционно се приготвя в Китай, родината на чаеното растение - Гонг Фу Ча или източен метод на запарване, който ни позволява да приготвяме чая си по най-добрия възможен начин за консумация и да се насладим на пълния му потенциал.

Ч'ай малко за имунната система

22 май 2020 Какво общо има кофеиновият чай с имунната система ли? Накратко: антиоксидантите в чаеното растение Camellia sinensis в комбинация с няколко други благинки.

Какво е Гонг Фу Ча?

14 януари 2020 "Гонг Фу Ча" е метод за приготвяне на чай, който води началото си от родината на чаеното растение - Китай, и с годините се превръща в класически метод за запарване на чаените листа на изток. Гонг Фу Ча може да се превърне в изкуство, церемония или ритуал, но в същината си е възможност да се насладим на пълния потенциал на чая и да опознаем неговия характер като изследваме: формата на листата, цвета на запарката, нюансите във вкуса и аромата.

6:1 за "свободния" чай

14 януари 2020 За да се насладим на пълния потенциал на чая и всяка следваща запарка да разкрива още малко от неговия характер, трябва да дадем свобода на листата. Да ползваме качествен, насипен чай и да му осигурим достатъчно място да се разгърне свободно във водата.

Глътка Знание

2 февруари 2019